Sałatka z owoców morza [film]

Krewetki, przegrzebki, ośmiornica i kalmary - zobaczcie jak szef kuchni restauracji Venti-tre Marcin Suchenek robi sałatkę z owoców morza z chrupkim pieczywem.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sałatka z owoców morza [film]
Sałatka z owoców morza podawana z chrupkim pieczywem sardyńskim to jeden z hitów restauracji Venti-tre. Jakość, świeżość produktów to podstawa, przygotowanie owoców morza wymaga też wiedzy i doświadczenia.

Polecamy Wam przepis i film, na którym szef kuchni Marcin Suchenek przygotowuje sałatkę z owoców morza - podejrzyjcie mistrza i przygotujcie sałatkę samemu!


https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/12/img2Qdqvs.jpg
Porcja na 4 osoby

Składniki:

- krewetki 6/8 8 szt.
- kalmary małe 8 szt.
- ośmiornice małe 8 szt
- muszle Nowozelandzkie (albo inne małże) 8 szt
- przegrzebki 4 szt
- pomidory koktajlowe 0,2 kg
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 sztuka
- masło 20 g
- bazylia kilka liści
- oliwa 0,1 kg
- białe wino 0,2 l
- sól morska
- pieprz

Pieczywo sardinian:

- 0,3 kg mąka
- 0,2 kg semolina
- suszone drożdże 1 opakowanie
- sól
- oliwa
- woda do konsystencji

Sposób przygotowania:

Owoce morza oczyścić, cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, aż cebula się zeszkli. Dodać owoce morza i smażyć krótko, zalać białym winem, odparować. Dodać masło, bazylię, pomidorki, przyprawić solą i pieprzem.

Pieczywo:

Ze składników wyrobić ciasto, odstawić je do wyrośnięcia, następnie rozwałkować do grubości około 2 mm. Rozciągnąć ciasto na blaszce zaczepiając rogami o blachę - tak, aby ciasto nie ściągało się. Dla smaku można posypać ziołami, solą morską i oliwą. Piec w piecu około 3 minut w temperaturze 200 stopni.

Liście sałaty wymieszać z dressingiem włoskim, układać na talerzu wedle uznania.

Zobaczcie też inne przepisy szefa kuchni Venti-tre Marcina Suchenka - Ravioli z grzybami i sosem szałwiowym oraz Sandacza na puree szczypiorkowym >>>

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/02/19/12654.jpg