Sałatka z owoców morza podawana z chrupkim pieczywem sardyńskim to jeden z hitów restauracji Venti-tre. Jakość, świeżość produktów to podstawa, przygotowanie owoców morza wymaga też wiedzy i doświadczenia.
Polecamy Wam przepis i film, na którym szef kuchni Marcin Suchenek przygotowuje sałatkę z owoców morza - podejrzyjcie mistrza i przygotujcie sałatkę samemu!
Porcja na 4 osoby
Składniki:
- krewetki 6/8 8 szt.
- kalmary małe 8 szt.
- ośmiornice małe 8 szt
- muszle Nowozelandzkie (albo inne małże) 8 szt
- przegrzebki 4 szt
- pomidory koktajlowe 0,2 kg
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 sztuka
- masło 20 g
- bazylia kilka liści
- oliwa 0,1 kg
- białe wino 0,2 l
- sól morska
- pieprz
Pieczywo sardinian:
- 0,3 kg mąka
- 0,2 kg semolina
- suszone drożdże 1 opakowanie
- sól
- oliwa
- woda do konsystencji
Sposób przygotowania:
Owoce morza oczyścić, cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, aż cebula się zeszkli. Dodać owoce morza i smażyć krótko, zalać białym winem, odparować. Dodać masło, bazylię, pomidorki, przyprawić solą i pieprzem.
Pieczywo:
Ze składników wyrobić ciasto, odstawić je do wyrośnięcia, następnie rozwałkować do grubości około 2 mm. Rozciągnąć ciasto na blaszce zaczepiając rogami o blachę - tak, aby ciasto nie ściągało się. Dla smaku można posypać ziołami, solą morską i oliwą. Piec w piecu około 3 minut w temperaturze 200 stopni.
Liście sałaty wymieszać z dressingiem włoskim, układać na talerzu wedle uznania.
Zobaczcie też inne przepisy szefa kuchni Venti-tre Marcina Suchenka - Ravioli z grzybami i sosem szałwiowym oraz Sandacza na puree szczypiorkowym >>>
Polecamy Wam przepis i film, na którym szef kuchni Marcin Suchenek przygotowuje sałatkę z owoców morza - podejrzyjcie mistrza i przygotujcie sałatkę samemu!
Porcja na 4 osoby
Składniki:
- krewetki 6/8 8 szt.
- kalmary małe 8 szt.
- ośmiornice małe 8 szt
- muszle Nowozelandzkie (albo inne małże) 8 szt
- przegrzebki 4 szt
- pomidory koktajlowe 0,2 kg
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 sztuka
- masło 20 g
- bazylia kilka liści
- oliwa 0,1 kg
- białe wino 0,2 l
- sól morska
- pieprz
Pieczywo sardinian:
- 0,3 kg mąka
- 0,2 kg semolina
- suszone drożdże 1 opakowanie
- sól
- oliwa
- woda do konsystencji
Sposób przygotowania:
Owoce morza oczyścić, cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, aż cebula się zeszkli. Dodać owoce morza i smażyć krótko, zalać białym winem, odparować. Dodać masło, bazylię, pomidorki, przyprawić solą i pieprzem.
Pieczywo:
Ze składników wyrobić ciasto, odstawić je do wyrośnięcia, następnie rozwałkować do grubości około 2 mm. Rozciągnąć ciasto na blaszce zaczepiając rogami o blachę - tak, aby ciasto nie ściągało się. Dla smaku można posypać ziołami, solą morską i oliwą. Piec w piecu około 3 minut w temperaturze 200 stopni.
Liście sałaty wymieszać z dressingiem włoskim, układać na talerzu wedle uznania.
Zobaczcie też inne przepisy szefa kuchni Venti-tre Marcina Suchenka - Ravioli z grzybami i sosem szałwiowym oraz Sandacza na puree szczypiorkowym >>>