Paella i gazpacho

  • 1

Jakub Emanuel Malec z Mercure Grand Warszawa opowiada o namiętnym stosunku Hiszpanów do jedzenia i pysznych daniach, z których ten kraj słynie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Paella  i gazpacho
Marta Chowaniec: Jaki stosunek do gotowania i jedzenia mają Hiszpanie? Czy celebrują jedzenie i gotowanie?

Jakub Emanuel Malec: Do jedzenia na pewno entuzjastyczny wręcz namiętny. Jedzą często poza domem, potrafią docenić dobrą kuchnię i dobrego szefa kuchni, ale nade wszystko ważne jest dobre towarzystwo przy stole. Pocztą pantoflową rozchodzą się wiadomości o nowych restauracjach, ciekawych miejscach i dobrej kuchni.

Czy równie entuzjastycznie odnoszą się do domowego gotowania?

Trudno powiedzieć. Chyba ogólnie w Europie jest moda na zabawę w gotowanie, ale dla Hiszpana nie ma to jak wieczorne wyjście i przemieszczanie się z lokalu do lokalu, chyba jednak głównie dla towarzystwa i kieliszka wina.

Jakie są główne składniki i jakie są główne dania kuchni hiszpańskiej?

Główne składniki kuchni hiszpańskiej to: oliwki, oliwa, pomidory, owoce morza, różne rodzaje suszonej szynki, chorizo, sery twarde, ale także ryż, ziemniaki, warzywa i bakalie. Natomiast główne dania to paella, tortilla, gaspacho, flan, natillas.

Kuchnia hiszpańska jest szalenie zróżnicowana i charakterystyczna dla różnych regionów np. Pulpo a la Gallega, potrawa, która stała się znana w całej Hiszpanii. Składniki są podstawą do tworzenia tak charakterystycznych dla Hiszpanii, obrosłych legenda i spowitych aurą nadzwyczajnej, specjalności hiszpańskiej, TAPAS, czyli po prostu malutkich przekąsek typu: tartinki, kanapeczki, koreczki, lub po prostu niewielkie porcje najbardziej charakterystyce potraw podawane do piwa lub wina. Z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku, oliwy, miękiszu z bułki i octu, robi się Gaspacho, znane już i lubiane w Polsce. Mniej znany rodzaj chłodnika to zupa z migdałów czosnku, oliwy, pszennej bułki i winogron. Bo Hiszpania to także fantastyczne migdały, podstawa wielu słodyczy najczęściej o rodowodzie arabskim, takich jak słynne Turrony. Niegdyś robione tylko w okresie Bożego Narodzenia, a teraz dostępne cały rok. Dania główne to przede wszystkim ryby i owoce morza ze standardowa paella, czyli ryżem z różnościami, czasem serwowany z kurczakiem i królikiem ( a la Valenciana) jak z polskim bigosem-niby zawsze to samo, ale tak naprawdę w każdym domu i restauracji trochę inaczej przyrządzone. Jeżeli mięsa, ryby, krewetki, to bardzo często a la plancha, czyli pieczone na rozgrzanej blasze. Jada się także sporo podrobów. Znane są: Callos a la Madrileña (flaki po madrycku), cynaderki w Jerez lub bycze jądra.

Jakie są ulubione słodycze Hiszpanów?

Wszelkie odmiany drobnych ciasteczek wywodzących się z kuchni arabskiej, na bazie bakalii, głownie migdałów, wspomniane wcześniej Turrony. Desery mleczne- crema catalana, ryż serwowany na mleku oraz wzbudzający niezrozumiały dla mnie zachwyt Hiszpanów deser natillas, czyli rodzaj budyniu z żółtek, cukru, maki kukurydzianej i mleka. Jeżeli jedzą ciasta, to przede wszystkim Tarta de Santiago (tarta migdałowa). Wielu Hiszpanów zaczyna dzień od zjedzenia do porannej kawy lub czekolady, Churros, czyli rodzaju oponki z ciasta parzonego i smażonego w głęboki tłuszczu.

Jaką hiszpańskie danie najczęściej Pan sobie przygotowuje w domu w Polsce?

W domu najczęściej przygotowuję Paellę z kurczakiem i owocami morza, ponieważ jest to doskonałe danie „rodzinne”, które nie jest pracochłonne, jest zdrowe i można za jednym razem nakarmić cała rodzinę. Przygotowuję również klasyczną tortille z ziemniaków, która można jeść na zimno i na ciepło wiec jest doskonała na każdą porę dnia.

Jakie elementy kuchni hiszpańskiej przeniósł do hotelowego menu?

Do hotelowego menu przeniosłem przede wszystkim oliwę, papryczki piquillo, oliwki, jamon iberico, ocet Xeres, kiełbaski chorizo, sery, ryby, które sprowadzam pośrednio lub bezpośrednio z Hiszpanii. Najważniejszym jednak elementem jest myślenie o produkcie z którego tworzę dania, ma on być najlepszej jakości i to jego smak ma grać główna rolę. W dzisiejszych czasach coraz bardziej zatraca sie smak dobrego mięsa, ryb zalewając je sosami lub nadając im smak marynat z proszku.