Koniec lata i okres jesienny zwiastują nieodzowne nadejście mroźnych zimowych wieczorów. By duch w narodzie nie umarł dobrze jest zaopatrzyć się zawczasu w różnego rodzaju nalewki. I wbrew pozorom nie chodzi tu tylko o kwestie rozrywkowe, ale również zdrowotne! Pomijając oczywistą przyjemność jaką czerpać można z kosztowania domowych nalewek chociażby podczas zimowego urlopu gdzieś w górach, w ośnieżonej chatce, to najzwyczajniej w świecie szkoda nie wykorzystać tych wszystkich darów natury, których w bród jest pod koniec lata.
Zacznijmy od aronii - nie jest to owoc, który ze smakiem je się prosto z krzaka, natomiast nalewka z niej robiona cieszy się ogromną popularnością. Proponujemy wam dwa przepisy, jeden urozmaicony liśćmi wiśni, drugi - wanilią i goździkami:
Nalewka z aronii i liści wiśni
Nalewka z aronii z goździkami
Propozycją na wykorzystanie owocu, który zazwyczaj marnieje na krzaku, jest rewelacyjna nalewka z dzikiej róży, mająca walory także zdrowotne:
Nalewka z dzikiej róży
Kolejnym niedocenianym owocem jest pigwa, popularna głównie za sprawą swojego krewnego - pigwowca, który można stosować zamiennie z pigwą do produkcji nalewek. Przedstawiamy kilka wariantów tej popularnej nalewki - klasyczną pigwówkę, jak również nalewkę z dodatkiem cynamonu, a także robioną na bazie whisky:
Klasyczna pigwówka
Nalewka z pigwy i cynamonu
Nalewka pigwowa z whisky
Malina, to nie tylko dodatek do herbaty czy tarty, ale świetny materiał do wyrobu alkoholu. Oprócz samaj nalewki, jest także świetnym dodatkiem do piwa:
Nalewka malinowa
Piwo grzane malinowe
Nie możemy pominąć absolutnych nalewkowych hitów. Przyrządzenie własnej cytrynówki, wiśniówki czy śliwowicy zagwarantuje nam uznanie znajomych:
Domowa wiśniówka
Cytrynówka
Śliwowica
Śliwowica aromatyczna
Przy robieniu nalewek nie musimy się ograniczać tylko do owoców. Świetnymi i bardzo popularnymi składnikami domowych trunków są np. orzechy, imbir, kawa czy kukułki (cukierki, nie ptaki!):
Likier z kukułek
Nalewka z kukułek
Orzechówka
Nocino
Kawówka
Imbirówka
Nalewka nie musi wcale być monotematyczna. Warto zainteresować się mieszaniem smaków także przy produkcji napojów wyskokowych. Poniżej trzy ciekawe przepisy - na nalewkę ziołową, staropolską i ratafię- czyli mieszaną nalewkę owocową:
Nalewka konika polnego
Nalewka staropolska
Ratafia
Na koniec jeszcze kilka propozycji na nalewki lekko 'zwariowane', czyli pomysły niestandardowe, ale niezaprzeczalnie ciekawe smakowo:
Nalewka ananasowa
Nalewka miętowa z bazylią
Nalewka kokosowa
Skittlesówka
Gość