Artretyzm, dna, podagra a żywienie

  • 1

Dna moczanowa, artretyzm, podagra to trzy nazwy tej samej choroby która ludzkości znana jest od wielu lat.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Artretyzm, dna, podagra a żywienie
Dna moczanowa, artretyzm czy podagra powodowane są przez krystalizację nadmiaru kwasu moczowego w różnych tkankach ciała oraz reakcje zapalne w kościach i chrząstkach, wynikające najczęściej ze złego sposobu odżywiania się.
Dna moczanowa, zwana również „chorobą dostatku” ponieważ występuje najczęściej w czasach dobrobytu kiedy występuje wysoka podaż żywności, poza przypadkami kiedy jest ona uwarunkowana dziedzicznie, wywołana jest przez złe odżywianie się. Dieta oparta w dużej mierze na jedzeniu bogatym w puryny, czyli przede wszystkim mięs i wędlin, duże spożycie alkoholu, przejadanie się i nadwaga mogą prowadzić do podwyższenia stężenia kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji do artretyzmu. Książka „Właściwe i smaczne żywienie w dnie moczanowej” autorstwa Svena-Davida Mullera i Christiane Pfeuffer, która ukazała się nakładem wydawnictwa lekarskiego PZWL, skierowana jest właśnie do osób ciepiących na bóle stawów wywołane dną moczanową lub do tych, którzy dzięki prawidłowemu odżywianie się chcą takich dolegliwości uniknąć. W tej bogato ilustrowanej książce znajdziemy zarówno informacje dotyczące choroby jak i porady oraz gotowe jadłospisy, które pomogą nam skutecznie obniżyć zbyt wysoki poziom kwasu moczowego we krwi lub ustrzec się przed wystąpieniem podobnych problemów.
Cała książka podzielona została na dwie odrębne części. W pierwszej możemy znaleźć wiele przydatnych informacji na temat samego schorzenia, jego przyczyn, objawów oraz sposobów leczenia. Duży nacisk położono też na zasady żywienia pozwalające uniknąć problemów mogących prowadzić do dny moczanowej. Całość okraszona jest wieloma ciekawostkami dotyczącymi samej choroby jak i zdrowego odżywiania się. Dzięki temu nawet osoba której nie dotyczy problem zbyt wysokiego poziomu kwasu moczowego we krwi, przeczyta tą część z zainteresowaniem.
Na drugą część książki składają się przykładowe jadłospisy podzielone ze względu na dawkę kwasu moczowego w nich zawartego oraz konkretne przepisy na każdy posiłek dnia.  Bogactwo oraz różnorodność prezentowanych tutaj potraw powinna zadowolić nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dodatkowo, przy każdym przepisie znajdziemy szczegółowe informacje dotyczące kaloryczności danej potrawy, jej składników odżywczych oraz, najważniejsze, ilość kwasu moczowego zawartego w jednej porcji prezentowanych potraw. Dzięki temu możemy nie tylko przygotować smaczny posiłek, ale również zaplanować sobie dietę pomocną zarówno w leczeniu dny moczanowej, jak i profilaktyce.
Książka „Właściwe i smaczne żywienie w dnie moczanowej” jest kolejną pozycją z serii „Dietetyczna kuchnia z fajntazją” wydaną przez wydawnictwo lekarskie PZWL, która promuje zdrowe żywienie. Dzięki poradom, które autor zawarł we wszystkich książkach tej serii, czytelnik ma szansę dowiedzieć się jak poradzić sobie z wieloma dolegliwościami w prosty, a przede wszystkim smaczny sposób.

Właściwe i smaczne żywienie w dnie moczanowej - Sven-David Mueller i  Christiane  Pfeuffer

Wydawnictwo Lekarskie PZWL