Babeczki czekoladowe

  • 2

Dzisiaj w cyklu Słodkie piątki z Gosia i Ewą autorki bloga Wspaniałe torty pokazują, jak zrobić czekoladowe babeczki z bitą śmietaną.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Babeczki czekoladowe

Więcej przepisów na wspaniałe słodkości znajdziecie na blogu Gosi i Ewy "Wspaniałe torty" >>>


Składniki na czekoladowe babeczki:
Porcja wystarcza na ok 16 babeczek



- 200 g maki pszennej

- 60 g kakao

- 2  łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 150g miękkiego masła

- 200 g cukru

- 2 duże jajka

- 150 ml mleka 

- 1 łyżka likieru pomarańczowego (u mnie nalewki wiśniowej)

- konfitura wiśniowa (lub inne dodatki wedle upodobań :-)

- bita śmietana do dekoracji



Sposób wykonania:
 

1. Masło ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej dodając resztę składników suchych na przemian z mokrymi.

2. Tak powstałą masę rozkładamy do papilotek umieszczonych w metalowej formie do muffinek, do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 190 stopniach ok 20-25 minut - do suchego patyczka.

3. Po ostygnięciu ostrym nożem wykrawamy z babeczki klinik, a w powstałe zagłębienie nakładamy konfiturę wiśniową, pokrywamy ją rozetą bitej śmietany i dowolnie dekorujemy.


 
Przepis oraz zdjęcia: Gosia i Ewa z bloga "Wspaniałe torty" >>>