Więcej przepisów na wspaniałe słodkości znajdziecie na blogu Gosi i Ewy "Wspaniałe torty" >>>
Składniki na czekoladowe babeczki:
Porcja wystarcza na ok 16 babeczek
- 200 g maki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 150g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
- 150 ml mleka
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (u mnie nalewki wiśniowej)
- konfitura wiśniowa (lub inne dodatki wedle upodobań :-)
- bita śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Masło ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej dodając resztę składników suchych na przemian z mokrymi.
2. Tak powstałą masę rozkładamy do papilotek umieszczonych w metalowej formie do muffinek, do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 190 stopniach ok 20-25 minut - do suchego patyczka.
3. Po ostygnięciu ostrym nożem wykrawamy z babeczki klinik, a w powstałe zagłębienie nakładamy konfiturę wiśniową, pokrywamy ją rozetą bitej śmietany i dowolnie dekorujemy.
Przepis oraz zdjęcia: Gosia i Ewa z bloga "Wspaniałe torty" >>>
rozmarzona.marzena
Wspaniałe torty
Tak właśnie jest, w piecu zawsze coś się piecze. Dziękujemy.