Jak zrobić kotlety sojowe?

Ugotowana i zmielona soja, jajka i bułka tarta – tyle potrzeba, by cieszyć się domowymi kotletami sojowymi.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kotlety sojowe?
fot. Kotlety sojowe
Kotlety sojowe to jedno z tych dań, które kojarzymy z wegetarianami. Prawda jest taka, że nawet zagorzali mięsożercy chętnie je zajadą. Zamiast jednak sięgać po kupne, warto przygotować je samodzielnie w domu. Bez żadnych konserwantów!

Jak przygotować kotlety sojowe?

Kotlety sojowe nie są trudne w przygotowaniu, ale potrzebują nieco czasu. Wszystko przez soję, którą należy odpowiednio namoczyć, aby była miękka po ugotowaniu.
  • Do zrobienia kotletów sojowych będą potrzebne: sucha soja (ok. 1 szklanki), 2 małe jajka lub 1 duże, czosnek, bułka tarta, sól i pieprz. Opcjonalnie można sięgnąć po takie dodatki jak: natka pietruszki, cebula, ser, papryka lub cukinia.
  • Soję zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc, aby napęczniała.
  • Po tym czasie odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny.
  • Ugotowaną soję mielimy w blenderze.
  • Masę łączymy z jajkami, startym czosnkiem, solą i pieprzem. Na tym etapie dorzucamy również posiekane dodatki.
  • Z gotowej masy formujemy kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
  • Gotowe kotlety serwujemy z kaszą lub ziemniakami i surówką.
Jak przyrządzić kotlety sojowe z paczki?

Jeśli nie mamy ochoty na żmudne gotowanie, równie dobrze możemy sięgnąć po kotlety z paczki. Tego typu produkty wystarczy podsmażyć na patelni lub...wykorzystać w bardziej kreatywny sposób. Oto kilka pomysłów:
  • Wege-burgery – usmażone kotlety sojowe wkładamy do bułki hamburgerowej. Dodajemy ulubione warzywa, polewamy sosem i gotowe!
  • Szaszłyki sojowe – pokrojone kotlety nadziewamy na patyczki razem z warzywami i grillujemy lub pieczemy w piekarniku.
  • Makaron z kotletami sojowymi – podsmażone i pokrojone kotlety dorzucamy, zamiast mięsa, do dowolnego sosu do spaghetti. Mieszamy i polewamy całością ugotowany makaron.
  • Kotlety w cieście kokosowym – kawałki surowych kotletów maczaj w cieście naleśnikowym z dodatkiem oleju kokosowego i wiórek kokosowych. Całość smaż w głębokim tłuszczu.