Kotlety sojowe to jedno z tych dań, które kojarzymy z wegetarianami. Prawda jest taka, że nawet zagorzali mięsożercy chętnie je zajadą. Zamiast jednak sięgać po kupne, warto przygotować je samodzielnie w domu. Bez żadnych konserwantów!
Jak przygotować kotlety sojowe?
Kotlety sojowe nie są trudne w przygotowaniu, ale potrzebują nieco czasu. Wszystko przez soję, którą należy odpowiednio namoczyć, aby była miękka po ugotowaniu.
Jeśli nie mamy ochoty na żmudne gotowanie, równie dobrze możemy sięgnąć po kotlety z paczki. Tego typu produkty wystarczy podsmażyć na patelni lub...wykorzystać w bardziej kreatywny sposób. Oto kilka pomysłów:
Jak przygotować kotlety sojowe?
Kotlety sojowe nie są trudne w przygotowaniu, ale potrzebują nieco czasu. Wszystko przez soję, którą należy odpowiednio namoczyć, aby była miękka po ugotowaniu.
- Do zrobienia kotletów sojowych będą potrzebne: sucha soja (ok. 1 szklanki), 2 małe jajka lub 1 duże, czosnek, bułka tarta, sól i pieprz. Opcjonalnie można sięgnąć po takie dodatki jak: natka pietruszki, cebula, ser, papryka lub cukinia.
- Soję zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc, aby napęczniała.
- Po tym czasie odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny.
- Ugotowaną soję mielimy w blenderze.
- Masę łączymy z jajkami, startym czosnkiem, solą i pieprzem. Na tym etapie dorzucamy również posiekane dodatki.
- Z gotowej masy formujemy kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
- Gotowe kotlety serwujemy z kaszą lub ziemniakami i surówką.
Jeśli nie mamy ochoty na żmudne gotowanie, równie dobrze możemy sięgnąć po kotlety z paczki. Tego typu produkty wystarczy podsmażyć na patelni lub...wykorzystać w bardziej kreatywny sposób. Oto kilka pomysłów:
- Wege-burgery – usmażone kotlety sojowe wkładamy do bułki hamburgerowej. Dodajemy ulubione warzywa, polewamy sosem i gotowe!
- Szaszłyki sojowe – pokrojone kotlety nadziewamy na patyczki razem z warzywami i grillujemy lub pieczemy w piekarniku.
- Makaron z kotletami sojowymi – podsmażone i pokrojone kotlety dorzucamy, zamiast mięsa, do dowolnego sosu do spaghetti. Mieszamy i polewamy całością ugotowany makaron.
- Kotlety w cieście kokosowym – kawałki surowych kotletów maczaj w cieście naleśnikowym z dodatkiem oleju kokosowego i wiórek kokosowych. Całość smaż w głębokim tłuszczu.