Więcej przepisów na wspaniałe słodkości znajdziecie na blogu Gosi i Ewy "Wspaniałe torty" >>>
Etap I MASA KAJMAKOWA
Masa kajmakowa jest bardzo prosta w przygotowaniu należy pamiętać o tym, że kajmak robimy w proporcjach 1:1.
Składniki na masę kajmakową:
- 0,75 litra mleka
- 0,75 kg cukru
Sposób przygotowania masy kajmakowej:
Umieść cukier i mleko w szerokim rondlu. Kajmak powinien gotować się na małym ogniu nawet do 4 godz., aż stanie się brązowy i gęsty, a kropelka upuszczona na talerz zastygnie.
Etap II KRUCHE CIASTO
Składniki na kruche ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 3 żółtka
- trochę cukru waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania kruchego ciasta:
1. Mąkę, cukier puder, margarynę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Ciasto wyjmujemy na blat i chwilkę zagniatamy. Owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
3. Przygotuj foremki o różnej wielkości i wyłóż je kruchym ciastem. Następnie poprzekłuwaj ciasto widelcem oraz przyklep widelcem rant ciasta.
4. Ciasto wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy ciasto się zezłoci wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Etap III DEKOROWANIE
Mamy już spody z kruchego ciasta oraz masę kajmakową. Teraz wystarczy nalać na zimne ciasto kajmak i udekorować ulubionymi bakaliami. Mazurek został udekorowany sparzonymi wcześniej i obranymi migdałami. Przepis oraz zdjęcia Gosia i Ewa z bloga "Wspaniałe torty" >>>