Bakalie - jakie witaminy zawierają

Rodzynki, morele, migdały suszone śliwki, daktyle - bakalie niezastąpione w kuchni.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bakalie - jakie witaminy zawierają
Bakalie to niezastąpiona skarbnica zdrowia. Czerpiemy z nich bogactwo witamin i minerałów a nasz organizm oczyszcza się dzięki nim ze szkodliwych produktów przemiany materii. Nie bez znaczenia jest także wpływ bakalii na nasz wygląd. Dzięki ukrytym w nich składnikom poprawia się nasza skóra oraz linia.RODZYNKI: obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią także przed zawałem serca i udarem mózgu. MORELE SUSZONE: zawierają przede wszystkim witaminy A, C oraz potas, żelazo, bor i wapń. Powinny zatem sięgać po nie osoby cierpiące na anemię, kobiety po menopauzie oraz uskarżający się na bezsenność. MIGDAŁY: zawierają między innymi żelazo, wapń, cynk, potas, magnez i duże ilości białka. Mają duży wpływ na poprawę pamięci i koncentracji. ŚLIWKI SUSZONE: ze względu nie niewielką kaloryczność możemy po nie sięgać bez zahamowań. DAKTYLE: są naturalnym środkiem przeczyszczającym, ale posiadają również naturalne salicylany. Dzięki temu mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.