Witamina B9 (kwas foliowy)

Witaminy są bardzo ważne w naszym życiu. Powinniśmy wiedzieć jakie jest nasze zapotrzebowanie na nie, ich działanie a także występowanie.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Witamina B9 (kwas foliowy)
Dzienne zapotrzebowanie: 400 mcg; kobiety w ciąży - 600 mcg; kobiety karmiące - 530 mcg

Działanie: Witamina ta reguluje rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym. Ponadto, kwas foliowy zwiększa odporność, ponieważ bierze udział w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek. Ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wraz z witaminą B12 współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. przeciwdziała anemii pobudzając procesy krwiotwórcze.

Niedobór: Może prowadzić do niedokrwistości (anemii) oraz zmian w szpiku kostnym. Osoby mające za mało kwasu foliowego w organizmie są nerwowe, osłabione, mają trudności z zasypianiem i zapamiętywaniem. Niedobór tej witaminy w czasie ciąży może prowadzić do wad rozwojowych układu nerwowego u płodu, takich jak: bezmózgowie, przepuklina mózgowo-rdzeniowa, rozszczep kręgosłupa.

Nadmiar: Przy nadmiarze witaminy B9 mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego; mogą pojawić się również odczyny alergiczne skóry. Objawy nadmiaru: utrata apetytu, wzdęcia i nudności.

Źródło: pomarańcze, kapusta włoska, brukselka, soczewica, groch, soja, natka pietruszki, szpinak, pszenica, nasiona roślin strączkowych.