Dzienne zapotrzebowanie: 400 mcg; kobiety w ciąży - 600 mcg; kobiety karmiące - 530 mcg
Działanie: Witamina ta reguluje rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym. Ponadto, kwas foliowy zwiększa odporność, ponieważ bierze udział w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek. Ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wraz z witaminą B12 współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. przeciwdziała anemii pobudzając procesy krwiotwórcze.
Niedobór: Może prowadzić do niedokrwistości (anemii) oraz zmian w szpiku kostnym. Osoby mające za mało kwasu foliowego w organizmie są nerwowe, osłabione, mają trudności z zasypianiem i zapamiętywaniem. Niedobór tej witaminy w czasie ciąży może prowadzić do wad rozwojowych układu nerwowego u płodu, takich jak: bezmózgowie, przepuklina mózgowo-rdzeniowa, rozszczep kręgosłupa.
Nadmiar: Przy nadmiarze witaminy B9 mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego; mogą pojawić się również odczyny alergiczne skóry. Objawy nadmiaru: utrata apetytu, wzdęcia i nudności.
Źródło: pomarańcze, kapusta włoska, brukselka, soczewica, groch, soja, natka pietruszki, szpinak, pszenica, nasiona roślin strączkowych.
Działanie: Witamina ta reguluje rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym. Ponadto, kwas foliowy zwiększa odporność, ponieważ bierze udział w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek. Ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wraz z witaminą B12 współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. przeciwdziała anemii pobudzając procesy krwiotwórcze.
Niedobór: Może prowadzić do niedokrwistości (anemii) oraz zmian w szpiku kostnym. Osoby mające za mało kwasu foliowego w organizmie są nerwowe, osłabione, mają trudności z zasypianiem i zapamiętywaniem. Niedobór tej witaminy w czasie ciąży może prowadzić do wad rozwojowych układu nerwowego u płodu, takich jak: bezmózgowie, przepuklina mózgowo-rdzeniowa, rozszczep kręgosłupa.
Nadmiar: Przy nadmiarze witaminy B9 mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego; mogą pojawić się również odczyny alergiczne skóry. Objawy nadmiaru: utrata apetytu, wzdęcia i nudności.
Źródło: pomarańcze, kapusta włoska, brukselka, soczewica, groch, soja, natka pietruszki, szpinak, pszenica, nasiona roślin strączkowych.