Jak gotować ziemniaki?

Ziemniaki są powszechnie stosowane w polskiej kuchni. Jednak, aby zachowały witaminy, należy gotować je według pewnych zasad.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Jak gotować ziemniaki?
Ziemniak tak jak w krajach europejskich, tak i w Polsce zajmuje ważne miejsce w kuchni. Są cennym źródłem żelaza oraz witaminy C, która jak wiadomo charakteryzuje się niską odpornością (a właściwie jej brakiem) na wysokie temperatury. Co więcej, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, więc jej straty podczas gotowania ziemniaków zwiększają się.

Jak więc gotować ziemniaki, aby zachować choć część tej cennej witaminy? Jak się okazuje, możemy nawet ograniczyć straty kwasu askorbinowego niemal do 0, gdy ziemniaki gotować będziemy w mundurkach. Ta technika sprawia, że witamina nie może być uwolniona do wody, ponieważ skórka stanowi pewnego rodzaju barierę.

Jeżeli jednak ktoś z jakiś powodów nie lubi ziemniaków gotować w mundurkach jest na to alternatywa. Należy pamiętać, aby obierać je bardzo cieniutka nożem ze stali nierdzewnej oraz zalać jak najmniejszą możliwą ilością wrzącej wody.

Gotować powinniśmy pod przykryciem, na silnym ogniu, aby wywar niemal całkowicie odparował. To w znaczny sposób ograniczy straty witaminy C. Co więcej, najlepiej gotować i podawać całe ziemniaki, ponieważ wtedy ograniczamy dostęp powietrza, który także przyczynia się do strat witaminy A.