Choć historia bakalii sięga odległych czasów, kiedy to stanowiły przekąskę ludzi bogatych i wpływowych, dziś są dostępne dla wszystkich. Cenimy je za niepowtarzalny smak i zawartość wielu składników odżywczych, które pozwalają zaliczać bakalie do kategorii zdrowych przekąsek. Bez nich trudno wyobrazić sobie wiele świątecznych wypieków i potraw, choć tak naprawdę powinniśmy mieć je pod ręką zawsze – gdy tylko najdzie nas ochota na coś do chrupania. często nawet nie uświadamiamy sobie, jak wiele walorów zdrowotnych kryją w sobie. Poniżej przedstawiamy trzy obowiązkowe pozycje, których nie może zabraknąć w zbilansowanej diecie i tych najmłodszych, i tych nieco starszych.
Orzechy nerkowca prażone solone
Orzechy nerkowca uważane są za zdecydowanego faworyta wśród bakalii i najsmaczniejsze orzechy świata. I słusznie! Są jasno kremowe i niezwykle smaczne - smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słonawym, lekko migdałowym smaku prażone i solone orzechy nerkowca świetnie sprawdzają się jako przekąska, możesz ich użyć także do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są również składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej - z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie! Związki mineralne i witaminy w nich zawarte (zwłaszcza żelazo i cynk) pozytywnie wpływają na paznokcie, włosy i skórę. Co ciekawe, orzechy nerkowca posiadają także właściwości uspokajające, dlatego są zalecane osobom nadmiernie się stresującym.
Prażone migdały na słono
Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości magnezu oraz witamin B1 i PP. Prażone migdały na słono to obowiązkowa pozycja na karnawałowe imprezy i spotkania. Doskonała przekąska zarówno do piwa czy wina, jak i do podgryzania w wolnych chwilach. Migdały, poza walorami smakowymi, mają jeszcze jedną, niepodważalną zaletę – są prawdziwą kopalnią wapnia i witaminy E. Nie każdy wie, że migdałom przypisywano kiedyś przynoszenie szczęścia, płodności, oddalanie bólów zęba i… uderzeń piorunem. Do dziś funkcjonuje przekonanie, że kto natrafi na migdała w tłustoczwartkowym pączku, będzie się cieszyć szczęściem i pomyślnością w kolejnym roku.
Pistacjowy zawrót głowy
Chińczycy nazywają pistacje „orzechem szczęścia”. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie, a porcja tych bakalii zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę B6 (jej niedobór może wywoływać m.in. apatię, bezsenność i depresję). Pistacje jada się na surowo lub uprażone i osolone charakteryzują się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mają także ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukierniczym, nie tylko jako składnik lodów, ale też budyniów, tortów, ciast czy marcepanów. Pistacje mają nawet swoje święto - 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji!
Orzechy nerkowca prażone solone
Orzechy nerkowca uważane są za zdecydowanego faworyta wśród bakalii i najsmaczniejsze orzechy świata. I słusznie! Są jasno kremowe i niezwykle smaczne - smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słonawym, lekko migdałowym smaku prażone i solone orzechy nerkowca świetnie sprawdzają się jako przekąska, możesz ich użyć także do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są również składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej - z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie! Związki mineralne i witaminy w nich zawarte (zwłaszcza żelazo i cynk) pozytywnie wpływają na paznokcie, włosy i skórę. Co ciekawe, orzechy nerkowca posiadają także właściwości uspokajające, dlatego są zalecane osobom nadmiernie się stresującym.
Prażone migdały na słono
Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości magnezu oraz witamin B1 i PP. Prażone migdały na słono to obowiązkowa pozycja na karnawałowe imprezy i spotkania. Doskonała przekąska zarówno do piwa czy wina, jak i do podgryzania w wolnych chwilach. Migdały, poza walorami smakowymi, mają jeszcze jedną, niepodważalną zaletę – są prawdziwą kopalnią wapnia i witaminy E. Nie każdy wie, że migdałom przypisywano kiedyś przynoszenie szczęścia, płodności, oddalanie bólów zęba i… uderzeń piorunem. Do dziś funkcjonuje przekonanie, że kto natrafi na migdała w tłustoczwartkowym pączku, będzie się cieszyć szczęściem i pomyślnością w kolejnym roku.
Pistacjowy zawrót głowy
Chińczycy nazywają pistacje „orzechem szczęścia”. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie, a porcja tych bakalii zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę B6 (jej niedobór może wywoływać m.in. apatię, bezsenność i depresję). Pistacje jada się na surowo lub uprażone i osolone charakteryzują się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mają także ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukierniczym, nie tylko jako składnik lodów, ale też budyniów, tortów, ciast czy marcepanów. Pistacje mają nawet swoje święto - 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji!