Jak przyrządzić potrawy kuchni Tex-Mex?

Poznajcie kuchnię Tex-Mex wraz z amerykańskim kucharzem gotującym w Polsce - Patrickiem Hanna. Odwiedźcie restaurację, ale wypróbujcie też przepisy Patricka w swoim domu!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak przyrządzić potrawy kuchni Tex-Mex?

Tex-Mex to złożenie słów „Texan” i „Mexican” oznaczających odpowiednią amerykański stan Teksas i sąsiadujący z nim Meksyk. TexMex odnosi się dzisiaj głównie do tradycji kulinarnej, którą w dużym skrócie można określić jako teksańską wersję meksykańskich potraw, kuchnię pogranicza teksańsko-meksykańskiego - aromatyczną, pikantną, sytą i przede wszystkim smaczną.

Kuchnia TexMex, a także amerykańska kuchnia southwest to połączenie różnych kulinarnych tradycji, które doskonale rozumie amerykański kucharz gotujący w Polsce w restauracji Blue Cactus - Patrick Hanna.

Patrick Hanna z Blue Cactusem współpracuje dopiero od kilku miesięcy, jednak kuchnię charakterystyczną dla południowo-zachodnich stanów USA doskonale zna i rozumie za sprawą swojego kalifornijskiego pochodzenia. Ten stan bowiemukształtował jego gust i otworzył na rozwiązania wywodzące się z różnych kultur kulinarnych.

Najnowsze menu restauracji -  „Smaki Lata” - stanowi kolejną odsłonę kulinarną jego autorstwa w popularnej mokotowskiej restauracji, a swoimi przepisami postanowił podzielić się z nami.

Dania w menu letnim skomponowane są dlatego tak, żeby stały gość Blue Cactusa mógł w nich rozpoznać swoje ulubione smaki kuchni southwest i tex-mex i jednocześnie miał okazję wypróbować je w nowych ciekawych odmianach i kompozycjach.

Potrawy nowej karty zostały tak dobrane, żeby zaspokoić i mniejszy i większy głód.

Zawierają wiele elementów z grilla, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, które przygotowywane są na patio restauracji na oczach gości.




Za przepisy dziękujemy restauracij Blue Cactus w Warszawie