![Jak przyrządzić potrawy kuchni Tex-Mex? Jak przyrządzić potrawy kuchni Tex-Mex?](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/jak-przyrzadzic-potrawy-kuchni-tex-mex-13650.jpg)
Tex-Mex to złożenie słów „Texan” i „Mexican” oznaczających odpowiednią amerykański stan Teksas i sąsiadujący z nim Meksyk. TexMex odnosi się dzisiaj głównie do tradycji kulinarnej, którą w dużym skrócie można określić jako teksańską wersję meksykańskich potraw, kuchnię pogranicza teksańsko-meksykańskiego - aromatyczną, pikantną, sytą i przede wszystkim smaczną.
Patrick Hanna z Blue Cactusem współpracuje dopiero od kilku miesięcy, jednak kuchnię charakterystyczną dla południowo-zachodnich stanów USA doskonale zna i rozumie za sprawą swojego kalifornijskiego pochodzenia. Ten stan bowiemukształtował jego gust i otworzył na rozwiązania wywodzące się z różnych kultur kulinarnych.
Najnowsze menu restauracji - „Smaki Lata” - stanowi kolejną odsłonę kulinarną jego autorstwa w popularnej mokotowskiej restauracji, a swoimi przepisami postanowił podzielić się z nami.
Dania w menu letnim skomponowane są dlatego tak, żeby stały gość Blue Cactusa mógł w nich rozpoznać swoje ulubione smaki kuchni southwest i tex-mex i jednocześnie miał okazję wypróbować je w nowych ciekawych odmianach i kompozycjach.
Potrawy nowej karty zostały tak dobrane, żeby zaspokoić i mniejszy i większy głód.
Zawierają wiele elementów z grilla, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, które przygotowywane są na patio restauracji na oczach gości.
![](https://static.gotujmy.pl/MT/stek-z-lososia-211985.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/MT/salatka-z-grillowanych-warzyw-kurczak-210704.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/MT/krewetki-habanero-z-boczkiem-211986.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/MT/czekoladowe-nalesniki-z-lodami-211987.jpg)
Za przepisy dziękujemy restauracij Blue Cactus w Warszawie