Białka, tłuszcze, węglowodany - co to jest?

Węglowodany, tłuszcze i białka występują w każdym produkcie. W niektórych jest ich mniej, a w niektórych więcej. Ważne jest to, żebyśmy wiedzieli jak są dla nas pomocne i ile dobra można z nich czerpać.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Białka, tłuszcze, węglowodany - co to jest?
fot. Fotolia
Zapewne wielu z nas zastanawiało się kiedyś, co to są tłuszcze, węglowodany i białka. Zwykle coś tam usłyszeliśmy na lekcji chemii czy biologii i zostało to przez nas zapomniane. A szkoda, bo informacja o tych związkach jest dla nas bardzo ważna, dlatego postaram się w skrócie wyjaśnić, po co nam one są.

Tłuszcze to źródło naszej energii. Są odpowiedzialne za nasze włosy, czy paznokcie. Wielu z nas nie ma dobrego zdania na ich temat. Zazwyczaj kojarzą się nam one z otyłością lub miażdżycą. I dobrze, bo tak jest. Nadmierne ich spożywanie może doprowadzić do tych schorzeń, ale jeśli będziemy ich spożywać w zalecanych ilościach, nic się nam nie stanie, a jeszcze na tym skorzystamy. Tłuszcze, które, wyróżniamy to: zwierzęce i roślinne. Te pierwsze to np. smalec, masło i śmietana, a pochodzenia roślinnego to np. orzechy, nasiona lub oleje: słonecznikowy lub rzepakowy.

Węglowodany to tzw. paliwo dla naszego organizmu. Dzięki ich energii możemy funkcjonować. Dzielimy je na proste, te od słodyczy, mleka i owoców, oraz złożone, które powinny być w naszej diecie najważniejsze. Dzięki nim nie odczuwamy głodu przez długi czas. Możemy je znaleźć w makaronach, pieczywie, ryżu i warzywach.

Białko występuje tak jak tłuszcze, w postaci pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Powinniśmy szukać go w ryżu, warzywach strączkowych i kukurydzy. Pochodzenie zwierzęce mamy m. in. dzięki rybom, nabiale, mięsie czy produktach mięsnych. Białko buduje nasze tkanki w organizmie. Dzięki niemu w naszym organizmie dochodzi do wielu procesów. Buduje m. in. nasze paznokcie, włosy i mięśnie.

Mam nadzieję, że po krótce wyjaśniłam ważne dla nas pojęcia i będziemy pilnować w naszym codziennym odżywianiu tego, aby była jego wystarczająca ilość. Warto patrzeć na etykiety produktów, które kupujemy.