Tłuszcze zjełczałe i stare mogą stać sie przyczyną zatrucia. Z tłuszczów najbardziej cenione jest masło. Powinno być spożywane tylko na surowo, jako dodatek do pieczywa, lub gotowanych gorących dań. Używając masło do smażenia pozbawiamy je najcenniejszych składników, przede wszystkim witaminy A. Żaden inny tłuszcz poza masłem nie ma naturalnej witaminy A, dlatego masło jest najwartościowsze. Masło smażone jest cieżkostrawne. Do smażenia mięsa najlepiej używać oliwę, margarynę w ostateczności smalec. Poza masłem na uwage zasługują tłuszcze roślinne, oleje, głównie sojowe i słonecznikowe. Zawierają one niezbędne dla każdego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie występują w żadnych innych produktach. Kwasy tłuszczowe to witamina F, która jest konieczna do regulacji tkanek i usuwania z organizmu nadmiaru choresterolu. Znajduje się on we wszystkich tłuszczach zwierzęcych, dlatego ich nadmiar zawsze jest szkodliwy.