Umiejętny dobór win do serów pozwala w pełni cieszyć się bogactwem smaku i harmonią obu składników. Niestety stworzenie idealnej kompozycji tylko z pozoru jest łatwe. Nieprawdą jest, że najlepszą parą dla wszystkich rodzajów sera jest jakiekolwiek wino czerwone. Często zdecydowanie lepszym wyborem jest wino białe lub słodkie. Kolejnym dość częstym błędem jest podawanie tak zwanej deski serów czyli wielu rodzajów sera tylko z jednym typem wina. W domowej praktyce zdecydowanie lepiej jest wybrać jeden gatunek sera i wypić do niego właściwie dobrane wino.
Podczas warsztatów łączenia wina i sera, które odbyły się 14 maja z okazji wprowadzenia na rynek nowych serów żółtych Premium, ich uczestnicy doszli do wniosków, że Hochland Emmentaler Classic o łagodnie orzechowym smaku oraz delikatnie pikantny Hochland Maasdamer Caracter doskonale komponują się z górskim, owocowo-mineralnym Pinot Bianco Schulthauser 2011 z Górnej Adygi (St. Michele Appiano). Hochland Kaaslander Premium z nutą owoców wiśni fantastycznie łączy się z dojrzałym i bardzo wyrazistym Aglianico Contado 2007 z południowych Włoch, z regionu Molise (Di Majo Norante). Natomiast wyjątkowe sery pleśniowe Valbon doskonale współgrają ze słodkim białym winem z podsuszanych winogron Recioto di Soave Vernus 2008 (Sartori).
Dobierając wina do serów należy pamiętać, że nic nie smakuje lepiej niż kompozycja, którą stworzymy sami według naszych upodobań. Najlepszym sędzią połączenia sera z winem jest zawsze nasze podniebienie.
Informacja prasowa