W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Asia Konka, autorka bloga Biedronka w kuchni, który możecie odwiedzić pod adresem biedronkawkuchni.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
…gotowanie od najmłodszych lat sprawiało mi przyjemność i frajdę. Biedronka w kuchni to moja mała kulinarna wyspa w wirtualnym świecie, na której znajdziecie wypróbowane przeze mnie przepisy, inspiracje czy relacje z wydarzeń kulinarnych w których brałam udział.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Para silnych, męskich rąk ;)
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Książka, film, blog kulinarny, podróż w nowe miejsce, niezobowiązująca rozmowa w pracy – wszystko to bywa dla mnie źródłem kulinarnych inspiracji.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Pamiętacie Szwedzkiego kucharza z Muppetów? Chyba jego styl gotowania najbardziej odpowiada temu, co dzieje się, gdy urzęduję w kuchni :)
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Mam nadzieję, że największe kulinarne sukcesy są jeszcze przede mną, a największe porażki już za mną. To z czego jestem niezwykle dumna to postępy, jakie w ciągu ostatniego roku poczyniłam w zakresie dekoracji tortów i ciasteczek masą cukrową.
Kulinarny idol
Moim kulinarnym idolem jest bez wątpienia Fannie Farmer - autorka „The Fanny Farmer Boston Cooking-School Book”. Przepisy autorstwa Fannie (której życie stanowi doskonały materiał na scenariusz hollywoodzkiej produkcji) przedstawiam regularnie czytelnikom mojego bloga w prowadzonym przeze mnie cyklu „Retro kuchnia”.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Generalnie mam problemy z jedzeniem podrobów i kaszanki. Być może jest to kwestia konsystencji i faktury, być może ich niezbyt atrakcyjnej nazwy. Nie zarzekam się, że ich nie spróbuję , bo lubię poznawać nowe smaki i mam nadzieję, że podobnie jak w przypadku flaków czy śledzi w końcu przełamię niechęć do tych produktów.
Gdybym była potrawą byłabym...
To pytanie było najtrudniejsze. Z pomocą przyszli mi więc przyjaciele, według których gdybym była potrawą byłabym tortem bezowym z malinami i bitą śmietaną (kruchym, lekkim i jednocześnie pełnym, obezwładniającym bezpośredniością).
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Jak już nie gotuję? Nie spędzam całego swojego wolnego czasu w kuchni. Oprócz gotowania uwielbiam oglądać seriale (od "Zakazanego Imperium" przez "2 Spłukane Dziewczyny" po fantastyczny "Masters of Sex"), słuchać dobrej muzyki, kibicować polskim tenisistom i piłkarzom FC Barcelona. Ostatnio rozpoczęłam studia podyplomowe na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku „Projektowanie Kulinariów”.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na Ciastka Fannie Farmer.
Poziom trudności: proste
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut (odpoczynek ciasta) + 10 minut (pieczenie)
Potrzebne będą:
-mikser lub silna para męskich rąk :)
-miska
-piekarnik
-papier do pieczenia
-folia spożywcza
-wałek
-blacha do pieczenia
-kratka do studzenia ciastek
-stolnica/mata silikonowa
Składniki:
-1/2 szklanki masła
-1 jajko
-1 łyżka mleka
-1 szklanka brązowego cukru
-1 szklanka mąki
-1/2 szklanki mielonych migdałów
-1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu z wanilii
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1.Masło i brązowy cukier umieszczamy w rondelku a następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy.
2.Tak przygotowaną masę umieszczamy w misce i dodajemy jajko, mleko i ekstrakt z wanilii cały czas miksując.
3.W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól.
4.Suche składniki dodajemy do mokrych i zagniatamy ciasto.
5.Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
6.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
7.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na stolnicy/macie silikonowej posypanej mąką i przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka.
8.Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut.
9.Gotowe ciastka po upieczeniu przekładamy na kratkę do studzenia i zostawiamy do wystygnięcia.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Biedronka w kuchni >>>
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Asia Konka, autorka bloga Biedronka w kuchni, który możecie odwiedzić pod adresem biedronkawkuchni.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
…gotowanie od najmłodszych lat sprawiało mi przyjemność i frajdę. Biedronka w kuchni to moja mała kulinarna wyspa w wirtualnym świecie, na której znajdziecie wypróbowane przeze mnie przepisy, inspiracje czy relacje z wydarzeń kulinarnych w których brałam udział.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Para silnych, męskich rąk ;)
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Książka, film, blog kulinarny, podróż w nowe miejsce, niezobowiązująca rozmowa w pracy – wszystko to bywa dla mnie źródłem kulinarnych inspiracji.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Pamiętacie Szwedzkiego kucharza z Muppetów? Chyba jego styl gotowania najbardziej odpowiada temu, co dzieje się, gdy urzęduję w kuchni :)
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Mam nadzieję, że największe kulinarne sukcesy są jeszcze przede mną, a największe porażki już za mną. To z czego jestem niezwykle dumna to postępy, jakie w ciągu ostatniego roku poczyniłam w zakresie dekoracji tortów i ciasteczek masą cukrową.
Kulinarny idol
Moim kulinarnym idolem jest bez wątpienia Fannie Farmer - autorka „The Fanny Farmer Boston Cooking-School Book”. Przepisy autorstwa Fannie (której życie stanowi doskonały materiał na scenariusz hollywoodzkiej produkcji) przedstawiam regularnie czytelnikom mojego bloga w prowadzonym przeze mnie cyklu „Retro kuchnia”.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Generalnie mam problemy z jedzeniem podrobów i kaszanki. Być może jest to kwestia konsystencji i faktury, być może ich niezbyt atrakcyjnej nazwy. Nie zarzekam się, że ich nie spróbuję , bo lubię poznawać nowe smaki i mam nadzieję, że podobnie jak w przypadku flaków czy śledzi w końcu przełamię niechęć do tych produktów.
Gdybym była potrawą byłabym...
To pytanie było najtrudniejsze. Z pomocą przyszli mi więc przyjaciele, według których gdybym była potrawą byłabym tortem bezowym z malinami i bitą śmietaną (kruchym, lekkim i jednocześnie pełnym, obezwładniającym bezpośredniością).
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Jak już nie gotuję? Nie spędzam całego swojego wolnego czasu w kuchni. Oprócz gotowania uwielbiam oglądać seriale (od "Zakazanego Imperium" przez "2 Spłukane Dziewczyny" po fantastyczny "Masters of Sex"), słuchać dobrej muzyki, kibicować polskim tenisistom i piłkarzom FC Barcelona. Ostatnio rozpoczęłam studia podyplomowe na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku „Projektowanie Kulinariów”.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na Ciastka Fannie Farmer.
Poziom trudności: proste
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut (odpoczynek ciasta) + 10 minut (pieczenie)
Potrzebne będą:
-mikser lub silna para męskich rąk :)
-miska
-piekarnik
-papier do pieczenia
-folia spożywcza
-wałek
-blacha do pieczenia
-kratka do studzenia ciastek
-stolnica/mata silikonowa
Składniki:
-1/2 szklanki masła
-1 jajko
-1 łyżka mleka
-1 szklanka brązowego cukru
-1 szklanka mąki
-1/2 szklanki mielonych migdałów
-1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu z wanilii
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1.Masło i brązowy cukier umieszczamy w rondelku a następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy.
2.Tak przygotowaną masę umieszczamy w misce i dodajemy jajko, mleko i ekstrakt z wanilii cały czas miksując.
3.W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól.
4.Suche składniki dodajemy do mokrych i zagniatamy ciasto.
5.Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
6.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
7.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na stolnicy/macie silikonowej posypanej mąką i przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka.
8.Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut.
9.Gotowe ciastka po upieczeniu przekładamy na kratkę do studzenia i zostawiamy do wystygnięcia.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Biedronka w kuchni >>>
rozmarzona.marzena
zozolek