Bloger Tygodnia - Gęba w Niebie

  • 1

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Ewę Siudę-Szymanowską, autorkę bloga Gęba w Niebie. Pieczenie i gotowanie, oprócz dawania przyjemności, ma dla niej także wymiar terapeutyczny a kulinarne porażki potrafi przekształcać w smakowite sukcesy! Zachęcamy do przeczytania wywiadu!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Bloger Tygodnia - Gęba w Niebie

W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl. Czekamy też na sugestie, kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Ewa Siuda-Szymanowska, autorka bloga Gęba w Niebie, którego możecie znaleźć pod adresem www.gebawniebie.blogspot.com

Gotuję i bloguję bo...

Sprawia mi to ogromną przyjemność. Gotowanie i pieczenie ma niemal walor terapeutyczny. Przyjemność z blogowania odkryłam znacznie później, teraz nie wyobrażam sobie, żeby te dwie sfery nie były obecne w moim życiu.
 
      ciasto pomarańczowe   mazurek

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Trudno nazwać łyżkę i widelec gadżetami ale mając je i własne ręce można wyczarować mnóstwo pyszności. Tak przecież gotowały nasze babcie, nie korzystając z kulinarnych gadżetów i kuchennych “kombajnów”.
 
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Z głowy, z polskich i zagranicznych stron internetowych, z rozmów, z otoczenia, z książek kulinarnych, z blogów. Są pomysły i inspiracje, od których trudno się uwolnić, póki się ich nie zrealizuje.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

"A może by dziś upiec coś pysznego?"

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Sukcesem jest każdy udany wypiek czy deser. Porażkami się nie zrażam, walczę do końca, próbując pokonać “kuchenne demony”. W końcu każda porażka może okazać się sukcesem - jak w przypadku mojego ukochanego deseru, brownie, które powstało, bo ktoś… zapomniał dodać do ciasta proszku do pieczenia.

Kulinarny idol

Nie mam idoli. Są ludzie, którzy mnie inspirują. Mogłabym długo wymieniać.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Czegoś, co się rusza i na mnie patrzy.

       muffinka   babka różana

Gdybym była potrawą byłabym…

Jakimś słodko-słonym połączeniem – ciastem z solonym karmelem albo brownies z masłem orzechowym.

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Czytam, oglądam filmy, odkrywam świat z synkiem, śpiewam gospel.