W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl
Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Ulla Pałka, znana jako Ulcik autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.
Gotuję i bloguję bo...
...mój blog to pamiętnik w którym zapisuje przepisy dla moich dzieci i innych
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Nie lubię gadżetów kulinarnych - a najbezsensowniejszy dla mnie jest gadżet do wyciągania pestek z melona i avocado.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Książki, filmy ale przede wszystkim z tego co mam pod ręką.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Jednym słowem - improwizacja.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Porażka – dawno temu Fale Dunaju (ciasto) , a sukces – żywienie rodziny i znajomych bez zatrucia :)
Kulinarny idol
Jamie!
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Kurzych kuperków
Gdybym była potrawą byłabym...
Makaronem.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Czytać książki z wątkiem kulinarnym.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na pieczone szparagi z boczkiem - mogę je jeść zawsze i wszędzie :)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony w plasterkach
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Szparagi opłukujemy zimną wodą, odłamujemy zdrętwiałe końcówki, osuszamy papierem ręcznikowym.
Każdego szparaga owijamy delikatnie plasterkiem boczku i układamy w formie na papierze do pieczenia. Gdy już wszystkie szparagi ułożymy skrapiamy całość oliwą, soli i pieprzymy i gotowe.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, wstawiamy szparagi i pieczemy ok. 25 minut aż główki szparagów lekko zbrązowieją, boczek się zarumieni.
Nakładamy szparagi, nalewamy schłodzone białe wino i zaczynamy kolację.
Smacznego !
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchnia na wzgórzu >>>
Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Ulla Pałka, znana jako Ulcik autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.
Gotuję i bloguję bo...
...mój blog to pamiętnik w którym zapisuje przepisy dla moich dzieci i innych
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Nie lubię gadżetów kulinarnych - a najbezsensowniejszy dla mnie jest gadżet do wyciągania pestek z melona i avocado.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Książki, filmy ale przede wszystkim z tego co mam pod ręką.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Jednym słowem - improwizacja.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Porażka – dawno temu Fale Dunaju (ciasto) , a sukces – żywienie rodziny i znajomych bez zatrucia :)
Kulinarny idol
Jamie!
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Kurzych kuperków
Gdybym była potrawą byłabym...
Makaronem.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Czytać książki z wątkiem kulinarnym.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na pieczone szparagi z boczkiem - mogę je jeść zawsze i wszędzie :)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony w plasterkach
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Szparagi opłukujemy zimną wodą, odłamujemy zdrętwiałe końcówki, osuszamy papierem ręcznikowym.
Każdego szparaga owijamy delikatnie plasterkiem boczku i układamy w formie na papierze do pieczenia. Gdy już wszystkie szparagi ułożymy skrapiamy całość oliwą, soli i pieprzymy i gotowe.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, wstawiamy szparagi i pieczemy ok. 25 minut aż główki szparagów lekko zbrązowieją, boczek się zarumieni.
Nakładamy szparagi, nalewamy schłodzone białe wino i zaczynamy kolację.
Smacznego !
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchnia na wzgórzu >>>
misia5
zbysiowa