Bloger Tygodnia - Rogalik

  • 1

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Magdę Kozłowską, autorkę smacznego bloga o nazwie Rogalik. Gotowanie, blogowanie i wspólne celebrowanie posiłków sprawia jej wielką radość. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bloger Tygodnia - Rogalik
fot. Magda Kozłowska

W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl. Czekamy też na sugestie, kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Magda Kozłowska. Zachęcamy do odwiedzenia ich bloga - www.rogalikblog.pl.

Gotuję i bloguję...

Bo sprawia mi to przyjemność i relaksuje mnie. Celebrowanie wspólnych posiłków to dla mnie ważna część codziennego życia, okazja do rozmowy i miłego spędzania czasu. Nic tak nie poprawia humoru jak czekoladowa muffinka do porannej kawy i talerz aromatycznej, gorącej zupy po powrocie do domu w zimowy dzień.

chlebrogaliki

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet...

To silikonowa stolnica

Skąd czerpiesz pomysły kulinarne

Pomysły kulinarne czerpię z programów kulinarnych i książek.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Prosto, smacznie, kolorowo.


jajka w cieścieciasteczka cynamonowe

Największe kulinarne sukcesy i porażki

Sukcesem jest każda pochwała ze strony najbliższych i dopisujący im apetyt (uśmiech). Porażką okazał się mój pierwszy tort, którego krem był tak rzadki, że spływał z biszkoptu. Ale następne na szczęście już takie nie były.

Kulinarny idol

Jest ich kilku, ale gdybym miała w tej chwili wybrać osobę, z którą chciałabym spotkać się w kuchni, byłby to Matt Preston, jeden z jurorów MasterChef Australia.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust

Zdecydowanie robaki nie są moim kulinarnym marzeniem i wątpię, czy kiedykolwiek wzięłabym do ust szarańczę smażoną w tempurze.


sałatka makaronowasałatka z białą fasolą

Gdybym była potrawą byłabym...

stollen – niepozornym świątecznym ciastem, kryjącym w sobie marcepan i bakalie.


Co lubisz robić jak nie gotujesz

W wolnych chwilach maluję i czytam książki, niekoniecznie kulinarne oraz spędzam czas z najbliższymi.

Który ze swoich przepisów poleciłabyś tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Serdecznie polecam przepis na Jajeczne wrapy śniadaniowe

Wrapy które Wam dziś proponuję, są proste do przygotowania. Możecie dodać dodatki jakie lubicie. Smacznego!

jajeczne wrapy

Składniki:

- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli i pieprzu
- posiekany szczypiorek
- posiekany drobno koperek
- odrobina oleju

Dodatki:

- dowolne warzywa: na przykład papryka, pomidor, sałata, ogórek
- szynka, salami lub grillowany filet z kurczaka
- ser żółty w plastrach

Sposób przygotowania:

Jajka dokładnie roztrzepujemy z wodą, przyprawami i posiekanymi ziołami. Patelnię lekko natłuszczamy. Wlewamy porcję masy jajecznej i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy masa się zetnie delikatnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę. Odkładamy na talerz i smażymy kolejne porcje. Z podanych składników powinny wyjść 4 wrapy. Na każdym wrapie jajecznym układamy liść sałaty, plasterek pomidora, żółtego sera, wędlinę lub pokrojonego na paski kurczaka. Delikatnie zawijamy i podajemy.