Bloger Tygodnia - Czekoladą utkane

  • 2

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Paulinę Reczkowską, autorkę bloga Czekoladą utkane. Wypieki i fotografia to jej wielkie pasje. Paulina to prawdziwa królowa serników. Na jej blogu znajdziecie mnóstwo słodkich inspiracji!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bloger Tygodnia - Czekoladą utkane
fot. Paulina Reczkowska - bloger tygodnia

W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl. Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Paulina Reczkowska, autorka bloga Czekoladą utkane, który możecie odwiedzić pod adresem www.czekolada-utkane.pl.

Gotuję i bloguję bo...

Właściwie to piekę i bloguję, bo daje mi to wiele satysfakcji i niesamowicie odpręża. Wypieki i fotografia to moja pasja, a poprzez stronę mogę dzielić się nią z innymi. Bloguję też dzięki temu, że mam wspaniałych czytelników. Bez nich na pewno nie miałabym tyle zapału. Cieszę się jak dziecko, gdy komuś spodoba się mój przepis i z sukcesem wykorzystuje go w domu, zachwycając bliskich.

ciasto czekoladowe

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Dla mnie dobry wygląd prezentowanych wypieków jest na równi ze smakiem, dlatego w mojej kuchennej szafce nie może zabraknąć np. formy do tarty z wyjmowanym dnem, klasycznej, białej patery na ciasto czy też porządnej tylki i worka cukierniczego. Zawsze pod ręką mam też blender kielichowy, bo uwielbiam owocowe koktajle.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Często bardziej niż interesujące przepisy, znalezione w książkach, inspirują mnie fotografie kulinarne. Poza tym staram się korzystać z sezonowych składników, więc inspiruje mnie sama natura. Gdy widzę na targu truskawki, prawdopodobnie w mojej głowie już kształtuje się przepis np. na truskawkowy sernik na zimno.

jogurtowe ciasto z rabarbarem

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Staram się, aby moje wypieki były wykonywane z łatwo dostępnych składników i wyglądały tak apetycznie, by nikt nie mógł się im oprzeć.

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Jakiś czas temu byłam dumna z przygotowanych po raz pierwszy w życiu makaroników. Wszyscy wiemy jakie potrafią być kapryśne. Całe szczęście wyszły przepyszne - zdecydowanie lepsze niż kupne, które próbowałam kiedyś w Gdańsku.

Najbardziej spektakularna porażka kulinarna, którą doskonale pamiętam, to ta z czasów nastoletnich, gdy wraz z siostrą przygotowywałam rogaliki z przepisu, umieszczonego na odwrocie cukru wanilinowego. Zamiast puszystych rogalików z piekarnika wyciągnęłam okropnie słodką masę rozlaną na całej powierzchni blaszki. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że dało się to w jakikolwiek sposób jeść.

tort bezowy

Kulinarny idol

Raczej nie mam takiej osoby. Większą przyjemność jednak sprawia mi zakup książki napisanej przez blogerkę kulinarną, której poczynania śledzę od dłuższego czasu, niż np. Jamiego Olivera.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Problem mam już z przełknięciem dania, w którym użyto np. zbyt dużo czosnku czy cebuli, a co tu dopiero mówić o wszelakich robakach (uśmiech).

Gdybym była potrawą byłabym…

Moja druga połówka w tym momencie podpowiada, że bezą (śmiech). Ja widzę się jako szykowny, delikatny sernik, polany owocowym sosem. Ktoś kiedyś w komentarzu na Czekoladą utkane nazwał mnie królową serników. Prawdą jest, że bardzo lubię je przygotowywać.

szarlotka

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Uwielbiam fotografować i podróżować. Lubię w wolnym czasie odkrywać też nowe, inspirujące kawiarnie, szczególnie w Trójmieście.

Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Skoro wspomniałam już, że z największą przyjemnością przygotowuję serniki, zapraszam wszystkich czytelników gotujmy.pl na kawałek waniliowo-kakaowego sernika “Zebra”.

Waniliowo-kakaowy sernik "Zebra"

sernik zebra


Składniki na spód (tortownica 20-22 cm):

- 120 g herbatników
- 50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Boki i spód tortowicy smarujemy odrobiną masła. Herbatniki kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło. Łączymy całość łyżką, wykładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy delikatnie mikserem. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej. Wbijamy kolejno jajka, miksując po każdy przez ok. 15-30 sekund. Dodajemy na koniec ekstrakt z wanilii. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy 2 łyżki kakao - miksujemy. Rozkładamy ciasto na spód z herbatników tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta "Zebra". Najpierw na sam środek dwie łyżki masy jasnej, potem dwie łyżki masy kakaowej i tak dalej do wykorzystania całej masy. 

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Możemy tortownicę zabezpieczyć kilka razy szczelnie folią aluminiową na zewnątrz i włożyć do większego naczynia żaroodpornego, po czym zalać wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy albo na poziomie niższym piekarnika wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a ciasto ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Uchylamy piekarnik i studzimy. Sernik wkładamy po wystudzeniu do lodówki, by osiągnął odpowiednią konsystencję. Smacznego!