W cyklu Bloger Tygodnia przepytujemy kulinarnych blogerów - bardziej imniej znanych, obecnych na gotujmy lub nie. Jeżeli chcielibyście znaleźćsię w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę -redakcja.ludzie.gotujmy.pl
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada finalistka MasterChefa Kinga Paruzel, autorka bloga kulinarnego "Ale babka i robi to co lubi!"
Blog Kingi możecie odwiedzić pod adresem alebabka.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
... to mój świat który daje mi to wiele radości, odpręża, jest formąpoznawania nowych smaków i ludzi. Zaczęłam gotować po ślubie abyśmy zmężem mogli „przeżyć” :) Wciągnęło mnie tak bardzo, że postanowiłamzałożyć swój blog i spróbować swoich sił. Teraz i gotowanie i blogowanieto moja pasja.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Uważam, że niedocenionym kuchennym gadżetem jest moździerz. Świeżozgniecione przyprawy oddają swój aromat potrawie, smakują wyjątkowo. Niewyobrażam sobie bez niego mojej kuchni.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Niektóre pomysły rodzą się u mnie same. Na przykład miałam pomysł abywielkanocnego baranka ozdobić popcornem, bo on przypominał mi wełnę,jednak nasza rodzinna forma gdzieś zniknęła i te święta odbędą się bezniego. Pomysł musiałam zrealizować i tak powstało genialne ciasto zpiwem i popcornem – które już ma wielu fanów wśród męskiej częściczytelników mojego bloga:)
Na pewno inspiracją dla mnie są czasopisma, książki kulinarne i całanasza blogosfera. Uwielbiam w wolnym czasie przeglądać blogi koleżanek ikolegów. Podziwiam pracę i pomysły jakie prezentują i jestem podwrażeniem perfekcji jaką osiągają. Też do tego dążę.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Moje gotowanie jest uniwersalne i nie banalne. Chcę pokazać, że zeskładników które kupisz w każdym sklepie można zrobić coś naprawdęfenomenalnego. Moja kuchnia ma być pozytywna, prosta, szybka ienergetyczna. Chciałabym zarazić jak najwięcej osób swoja pasją.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Za największy mój sukces uważam zajęcie drugiego miejsca w programiekulinarnym Masterchef. Cieszy mnie też rozwój mojej osoby i to, żeosiągam postawione sobie cele. Ostatnim, dość świeżym sukcesem jest mójpierwszy e-book „Ale Święta!” który w całości został przygotowany przeze mnie.
Porażka kulinarna to ostatni pomysł na bezę z wykorzystaniem creme oftartar i icing sugar – totalna klęska i szybkie uświadomienie sobie, żenie zawsze to co nowe jest dobre:)
Kulinarny idol
Uwielbiam Gordona Ramsay'a za pasję, pomysł i przekaz. PodziwiamWojciecha Modesta Amaro za konsekwencję, talent i inny wymiar kuchennegoświata.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Hmmmm nigdy nie zjem robaków, chrząszczy i czarniny.
Gdybym była potrawą byłabym...
Może to dziwnie zabrzmi ale jak rosół – klasyczny i ponadczasowy.Urozmaica, rozgrzewa i leczy. Każdy go zna i lubi, jednak aby byłidealny potrzeba dać mu trochę czasu, a wtedy zachwyca.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
I tu mogłabym się rozpisać. Jestem osobą która ma tyle pomysłów i rzeczydo zrobienia, że nigdy się nie nudzę. Moją miłością są moje zwierzęta.Mam dwa konie i psa. Kolejną pasją jest mój ogród. Relaksuje mnienatura, najlepiej czuję się w otoczeniu roślin i zwierząt.
Sport odgrywa również ważną role w moim życiu. Uwielbiam fitness,bieganie, jazdę na rowerze, snowboard. Każdy dzień to przynajmniejdwugodzinna dawka ruchu. Zawsze najlepsze pomysły przychodzą mi do głowypodczas biegania!
Który ze swoich przepisów chciałabyś szczególnie polecić odwiedzającym Twój blog po raz pierwszy?
Polecam przepis na wspomniane ciasto z piwem i popcornem
Składniki:
- 200 g cukru
- 60 g kakao
- 250 g masła
- 250 ml ciemnego piwa
- 140 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- nasiona z 1/2 laski wanilii
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczek sody
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).
2. Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.
3. Śmietanę 18%, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min., aż powstanie biała masa.
4. Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.
5. Mąke wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ja do ciasta.Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180*C zfunkcja grzania góra-dół (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jestsurowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy).Wystudź na kratce.
Składniki na frosting:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g serka śmietankowego do kanapek
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
1.Masło utrzeć z serkiem na gładką masę.
2.Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.
3.Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.
Na wystudzone ciasto wyłóż frosting i udekoruj świeżym solonym popcornem.
Więcej przepisów Kingi znajdziecie na jej blogu, ale też na jej profilu na gotujmy >>>
misia5
zewa
alebabka
Ewa dziękuje Ci bardzo :*
Delimamma
p.s. ja tez podczas biegania wymyślam najlepsze akcje kulinarne ;)
alebabka
Gosiu dzięki blogerom opolskim po raz pierwszy poznałam to środowisko w realu :))) jestem zachwycona Wami, Tobą i bardzo się cieszę że mogłam dołączyć do Was tutaj:) do zobaczenia w kwietniu :* a teraz zmykam na wyczekany schab na Twoim blogu:)
rozmarzona.marzena
alebabka
agabi22
alebabka
jaNina
To niezbyt częsta cecha w dzisiejszych czasach! Mimo tak dużego sukcesu - drugiego miejsca w MC nadal jesteś równa Babka! Tak trzymaj!
alebabka
dziękuję:* dla mnie MC to przygoda a życie toczy się dalej:) ważne jest robić to co się kocha:) hmmmm dlatego taka nazwa bloga:) Alebabka i robi to co lubi:) Pozdrawiam gorąco:)
2milutka
alebabka
zbysiowa
alebabka