W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl
Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Sara Mazurkiewicz, autorka bloga Pieczarka Mysia.
Gotuję i bloguję bo...
To moja pasja. Uwielbiam delektować się jedzeniem bez dodatku konserwantów i polepszaczy. Najlepiej ugotowane i upieczone dania smakują w towarzystwie ukochanych mi osób.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Stawiam na blender.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Z książek, gazet, blogów znajomych mi blogerek.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Zawsze gotuje tak, aby najpierw oczy chciały spróbować moje danie.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Współpraca ze znanymi markami produktów spożywczych, moją porażką stanowi współpraca z żelatyną i słodką śmietaną.
Kulinarny idol
Nigella Lawson!
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Robaków przygotowywanych w Tajlandii.
Gdybym była potrawą byłabym...
Zupą pomidorową.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Uwielbiam spotykać się ze znajomymi.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
W tym sezonie polecam Tartę z rabarbarem i bezą.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
Składniki na wypełnienie:
- 50 g zmielonych herbatników
- 650 g rabarbaru
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)
- 330 g śmietany 18%
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 170 g cukru
Mąkę wymieszać razem z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka i szybko zgnieść ciasto. Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką i wylepić ciastem dno i boki formy.
Rabarbar obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
Do miski dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i budyń. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
Wierzch ciasta posypać równomiernie pokruszonymi herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać wierzch śmietanową masą. Ciasto piec w 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C.
W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ubić białka na gładką, lśniącą pianę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Ciasto razem z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez 60 minut (do złotego koloru bezy). Tartę kroić całkowicie ostudzoną.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Sary >>>
Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Sara Mazurkiewicz, autorka bloga Pieczarka Mysia.
Gotuję i bloguję bo...
To moja pasja. Uwielbiam delektować się jedzeniem bez dodatku konserwantów i polepszaczy. Najlepiej ugotowane i upieczone dania smakują w towarzystwie ukochanych mi osób.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Stawiam na blender.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Z książek, gazet, blogów znajomych mi blogerek.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Zawsze gotuje tak, aby najpierw oczy chciały spróbować moje danie.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Współpraca ze znanymi markami produktów spożywczych, moją porażką stanowi współpraca z żelatyną i słodką śmietaną.
Kulinarny idol
Nigella Lawson!
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Robaków przygotowywanych w Tajlandii.
Gdybym była potrawą byłabym...
Zupą pomidorową.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Uwielbiam spotykać się ze znajomymi.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
W tym sezonie polecam Tartę z rabarbarem i bezą.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
Składniki na wypełnienie:
- 50 g zmielonych herbatników
- 650 g rabarbaru
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)
- 330 g śmietany 18%
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 170 g cukru
Mąkę wymieszać razem z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka i szybko zgnieść ciasto. Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką i wylepić ciastem dno i boki formy.
Rabarbar obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
Do miski dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i budyń. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
Wierzch ciasta posypać równomiernie pokruszonymi herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać wierzch śmietanową masą. Ciasto piec w 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C.
W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ubić białka na gładką, lśniącą pianę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Ciasto razem z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez 60 minut (do złotego koloru bezy). Tartę kroić całkowicie ostudzoną.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Sary >>>
zbysiowa
misia5
Babciagramolka
pieczarka mysia
pieczarka mysia
pieczarka mysia
Pozdrawiam.