Bloger Tygodnia - Pieczarka Mysia

  • 6

Dzisiaj w rubryce Bloger Tygodnia na nasze pytania odpowiada Sara Mazurkiewicz, autorka bloga Pieczarka Mysia.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Bloger Tygodnia - Pieczarka Mysia
fot. Pieczarka Mysia
W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl

Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Sara
Mazurkiewicz, autorka bloga Pieczarka Mysia.

Gotuję i bloguję bo...

To moja pasja. Uwielbiam delektować się jedzeniem bez dodatku konserwantów i polepszaczy. Najlepiej ugotowane i upieczone dania smakują w towarzystwie ukochanych mi osób.

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Stawiam na blender.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Z książek, gazet, blogów znajomych mi blogerek.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/05/07/imgJHs6F2.jpghttps://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/05/07/img24uPPA.jpg

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Zawsze gotuje tak, aby najpierw oczy chciały spróbować moje danie.

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Współpraca ze znanymi markami produktów spożywczych, moją porażką stanowi współpraca z żelatyną i słodką śmietaną.

Kulinarny idol

Nigella Lawson!

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Robaków przygotowywanych w Tajlandii.

Gdybym była potrawą byłabym...

Zupą pomidorową.

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Uwielbiam spotykać się ze znajomymi.

Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

W tym sezonie polecam Tartę z rabarbarem i bezą.

                             https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/05/07/imgAYqkwc.jpg

Składniki na ciasto:

- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 4 żółtka

Składniki na wypełnienie:

- 50 g zmielonych herbatników
- 650 g rabarbaru
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)
- 330 g śmietany 18%

Składniki na bezę:

- 4 białka
- 170 g cukru

Mąkę wymieszać razem z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka i szybko zgnieść ciasto. Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką i wylepić ciastem dno i boki formy.

Rabarbar obrać i pokroić na 2 cm kawałki.

Do miski dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i budyń. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.

Wierzch ciasta posypać równomiernie pokruszonymi herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać wierzch śmietanową masą. Ciasto piec w 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C.

W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ubić białka na gładką, lśniącą pianę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.

Ciasto razem z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez 60 minut (do złotego koloru bezy). Tartę kroić całkowicie ostudzoną.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Sary >>>