Bocuse d'Or dla Francji!

Zakończył się prestiżowy kulinarny konkurs w Lyonie.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Bocuse d'Or dla Francji!
Dwudniowe wydarzenie nazywane kulinarną Olimpiadą zakończyło się zwycięstwem francuskiego kucharza – Thibaut Ruggeri oprócz złotej statutetki Bocuse wygrał także 20 tysięcy euro.

Dalsze miejsca zajął szef kuchni z bardzo silnej kulinarnie Danii – Jeppe Foldager (srebro i 15 tysięcy) oraz szef kuchni z Japonii – Noriyuki Hamada (brąz i 10 tysięcy euro).

Dopiero drugi raz w ciągu 26-letniej historii konkursu na podium stanął zawodnik spoza Europy. W konkursie tylko jedna kobieta startowała jako główny kucharz – była to Heidy Pinnak z Estonii.

Kucharze mieli 5 i pół godziny na przygotowanie dwóch potraw – jednej z turbotem i homarem w roli głównej i drugiej – z polędwicę wołową (z wykorzystaniem steku, policzka i ogona wołowego).

Ojcowie Bocuse d'Or – Paul Bocuse i Albert Romain, wymyślili konkurs, aby dać kucharzom możliwość pokazania swoich możliwości poza restauracyjną kuchnią – na dużej scenie.

Poniżej trailer filmu o zwycięzcy Bocuse d'Or sprzed dwóch lat: