Dwudniowe wydarzenie nazywane kulinarną Olimpiadą zakończyło się zwycięstwem francuskiego kucharza – Thibaut Ruggeri oprócz złotej statutetki Bocuse wygrał także 20 tysięcy euro.
Dalsze miejsca zajął szef kuchni z bardzo silnej kulinarnie Danii – Jeppe Foldager (srebro i 15 tysięcy) oraz szef kuchni z Japonii – Noriyuki Hamada (brąz i 10 tysięcy euro).
Dopiero drugi raz w ciągu 26-letniej historii konkursu na podium stanął zawodnik spoza Europy. W konkursie tylko jedna kobieta startowała jako główny kucharz – była to Heidy Pinnak z Estonii.
Kucharze mieli 5 i pół godziny na przygotowanie dwóch potraw – jednej z turbotem i homarem w roli głównej i drugiej – z polędwicę wołową (z wykorzystaniem steku, policzka i ogona wołowego).
Ojcowie Bocuse d'Or – Paul Bocuse i Albert Romain, wymyślili konkurs, aby dać kucharzom możliwość pokazania swoich możliwości poza restauracyjną kuchnią – na dużej scenie.
Poniżej trailer filmu o zwycięzcy Bocuse d'Or sprzed dwóch lat:
Dalsze miejsca zajął szef kuchni z bardzo silnej kulinarnie Danii – Jeppe Foldager (srebro i 15 tysięcy) oraz szef kuchni z Japonii – Noriyuki Hamada (brąz i 10 tysięcy euro).
Dopiero drugi raz w ciągu 26-letniej historii konkursu na podium stanął zawodnik spoza Europy. W konkursie tylko jedna kobieta startowała jako główny kucharz – była to Heidy Pinnak z Estonii.
Kucharze mieli 5 i pół godziny na przygotowanie dwóch potraw – jednej z turbotem i homarem w roli głównej i drugiej – z polędwicę wołową (z wykorzystaniem steku, policzka i ogona wołowego).
Ojcowie Bocuse d'Or – Paul Bocuse i Albert Romain, wymyślili konkurs, aby dać kucharzom możliwość pokazania swoich możliwości poza restauracyjną kuchnią – na dużej scenie.
Poniżej trailer filmu o zwycięzcy Bocuse d'Or sprzed dwóch lat: