Antyoksydanty są to związki organiczne, których działanie polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników, a tym samym - na ochronie komórek przed zniszczeniem. Niwelują one szkodliwe działanie wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się m.in. do rozwoju miażdżycy oraz starzenia się skóry.Przed nadmierną ilością wolnych rodników możemy się bronić, unikając zanieczyszczeń powietrza, nadmiernego opalania się, palenia papierosów. Niestety wielu z tych czynników nie możemy wyeliminować z naszego otoczenia... Można jednak bronić się spożywając produkty zawierające w sobie naturalne antyoksydanty oraz uzupełniając żywność preparatami, które unieszkodliwiają działanie wolnych rodników w organizmie. Do najsilniejszych antyoksydantów należy witamina E (tokoferol), jak również witaminy A (retinol) oraz C (kwas askorbinowy). Źródłem witaminy E są oleje roślinne, zwłaszcza olej słonecznikowy. Witamina A występuje w produktach mlecznych oraz maśle i w pomarańczowych warzywach i owocach. Witamina C w największym stężeniu występuje w czarnej porzeczce, kiwi oraz w owocach cytrusowych! jedz, na zdrowie!
Gość