Bułka tarta – przechowywanie i ciekawostki

Jak przechowywać oraz kilka ciekawostek dotyczących bułki tartej.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Bułka tarta – przechowywanie i ciekawostki
Bułka tarta jest produktem chętnie używanym do panierek i do kotletów mielonych. Można kupić ją w każdym sklepie spożywczym, lecz również przyrządzić samemu w domu, zużywając przy okazji czerstwe pieczywo. Wystarczy suchy chleb czy bułki, które posiadamy zetrzeć na tarce. Pamiętajmy aby przechowując bułkę tartą, zamykać ją bardzo szczelnie w pojemniku, do którego na pewno nie dostanie się wilgoć.

Czy wiesz dlaczego bułka tarta zakupiona w sklepie czasem ma kolor bardzo jasny, innym znów razem ciemny? Wszystko zależy od tego z jakiego pieczywa została wyprodukowana. Jasna, biała bułka tarta najpewniej została uzyskana z pszennych wyrobów, bułek, czy też bagietek. Natomiast do produkcji ciemniejszej bułki użyto zapewne chleba, być może również razowego lub żytniego.