Galaretka - z czego może być zrobiona?

Często spożywamy je pod różną postacią - na słodko, na słono. Jednak czy powiedzenie "wiem, co jem" jest w tym przypadku odpowiednie? Czy zawsze wiecie, z czego wykonano galaretkę, którą właśnie zjedliście?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Galaretka - z czego może być zrobiona?
fot. Fotolia

Galaretka lub inne substancje żelujące często goszczą w naszym menu. Warto wiedzieć, że galaretkę można otrzymać z agaru, z żelatyny, z karagenu lub z pektyn.

- GALARETKA Z AGARU ma bardzo dużo właściwości: w wodzie zimnej jest praktycznie nierozpuszczalna ale może pęcznieć. Zdolność chłonięcia i absorbowania wody wynosi od 400-1000% swojej masy. Agar prawie całkowicie rozpuszcza się w gorącej wodzie.

Gorący roztwór agaru z wodą po wystudzeniu przeistacza się w żel, w cukiernictwie nazywany zolem. Agar rozpuszczony w niewielkiej ilości wody można kroić nożem, ale niestety w środowisku kwaśnym traci właściwości żelujące.

Można dodać do agaru syrop ziemniaczany, który podziała jako anty-krystalizator oraz zabezpieczy galaretkę przed wyschnięciem.

- GALARETKA Z ŻELATYNY nie ma koloru ani zapachu. Można do niej dodać substancje smakowo-zapachowe. Żelatyna może być wołowa lub wieprzowa. Ma bardzo duże zastosowanie w kuchni - jest jej dużo w słodyczach i jest często używana do deserów czy też do dań mięsnych.

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że czasem żelatyna znajduje się w margarynie, konserwach i wielu innych produktach gotowych.

To dobrze rozpuszczalna w gorącej wodzie naturalna substancja. Należy pamiętać, że dodanie do niej owoców świeżego kiwi lub ananasa uniemożliwi jej stężenie!

- GALARETKA Z KARAGENU jest dobrze rozpuszczalna w wodzie ale jednocześnie praktycznie nie rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych. Otrzymuje się ją z wodorostów morskich.

Z karagenu wytwarzane są doskonałe żele (w temperaturze 30 stopni). Warto wiedzieć, że jest to składnik wrażliwy na działanie kwasów i pH poniżej 3,5 . W celu uzyskania jednolitego żelu powinno się stosować do niego cukier miałki.

- GALARETKA PEKTYNOWA jest rozpuszczalna w wodzie, otrzymuje się ją najczęściej z owoców cytrusowych, jabłek czy gruszek. Galaretki pektynowe mają bardzo delikatną konsystencję oraz odświeżający smak.

Jej konsystencja nie jest gumowata i co ważne, nie trzeba jej wcześniej namaczać. Przy sporządzaniu galaretek tego rodzaju ważne jest, aby kontrolować zawartość cukru w roztworze.

Czas na coś wyjątkowego! Zobacz przepis na galaretkę z jarzębiny!