Grecja:
mousaka – zapiekanka z baraniną, pomidorami i bakłażanami
sos tzatziki – z gęstego naturalnego jogurtu greckiego, ze świeżym ogórkiem, czosnkiem, oliwą z oliwek i solą
Wyspa Mykos:
kefalotiri – zapiekanka z cebuli i owczego sera
Cypr:
haloumi - kozi ser, lekko słony, smażony zawinięty w liście winogron
Francja:
Ratatouille – gulasz warzywny z Prowansji, z bakłażanami, cukinią i papryką
Galettes - bretońskie naleśniki gryczane
croissanty – sława kuchni francuskiej, chrupiące rogaliki
Hiszpania:
picada – sos z migdałów, czosnku i natki pietruszki
gaspacho - chłodnik z pomidorami
fabada – danie z fasoli i wieprzowiny
sangaria – tradycyjny napój alkoholowy na bazie wina i owoców, z kostkami lodu
Rosja:
pielmieni – pierożki z pikantnym mięsnym farszem
zupa solanka – ostra i kwaśna, na bazie rosołu, z cytryną, ogórkiem kiszonym i oliwką
bliny – polane śmietaną lub stopionym masłem
mousaka – zapiekanka z baraniną, pomidorami i bakłażanami
sos tzatziki – z gęstego naturalnego jogurtu greckiego, ze świeżym ogórkiem, czosnkiem, oliwą z oliwek i solą
Wyspa Mykos:
kefalotiri – zapiekanka z cebuli i owczego sera
Cypr:
haloumi - kozi ser, lekko słony, smażony zawinięty w liście winogron
Francja:
Ratatouille – gulasz warzywny z Prowansji, z bakłażanami, cukinią i papryką
Galettes - bretońskie naleśniki gryczane
croissanty – sława kuchni francuskiej, chrupiące rogaliki
Hiszpania:
picada – sos z migdałów, czosnku i natki pietruszki
gaspacho - chłodnik z pomidorami
fabada – danie z fasoli i wieprzowiny
sangaria – tradycyjny napój alkoholowy na bazie wina i owoców, z kostkami lodu
Rosja:
pielmieni – pierożki z pikantnym mięsnym farszem
zupa solanka – ostra i kwaśna, na bazie rosołu, z cytryną, ogórkiem kiszonym i oliwką
bliny – polane śmietaną lub stopionym masłem