Dzień z Podravką

  • 1

Ogólnopolski projekt edukacyjny „Dzień z Podravką” to warsztaty kulinarne i konkurs adresowane do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Dzień z Podravką
Celem projektu jest zwiększenie praktycznej wiedzy młodych adeptów sztuki kulinarnej na temat zdrowego, a nie tylko efektownego odżywiania, komponowania zbilansowanych diet. Zastosowanie najnowszych zdobyczy nauki i techniki jest zachętą i magnesem do udziału w warsztatach dla nie zawsze zainteresowanej zdrowym odżywianiem młodzieży.

W trakcie warsztatów uczestnicy poznają nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Warsztaty prowadzi Łukasz Konik.

Zdobywana w trakcie warsztatów wiedza na temat nowych trendów kulinarnych znacząco podniesie konkurencyjność na rynku pracy absolwentów szkół objętych tym programem.

Inauguracja programu odbyła się 28.04.11 w Zespole Szkół nr 2 im. prof. Tadeusza Kotarbińskiego w Dzierżoniowie.

Dzięki zdobytym umiejętnościom młodzi, już doceniani adepci sztuki kulinarnej mogą dodatkowo zabłysnąć w swoim środowisku, przez co projekt oddziałuje również na ich otoczenie – rodzinę, przyjaciół.