„Burak stroni od cebuli, A cebula doń się czuli: "Mój Buraku, mój czerwony, Czybyś nie chciał takiej żony?" Burak tylko nos zatyka: "Niech no pani prędzej zmyka, Ja chcę żonę mieć buraczą, Bo przy pani wszyscy płaczą." Ten cytat jest chyba wszystkim znany. Dziś jednak mamy dla Was coś specjalnego. Zaprezentujemy Wam m.in. sposoby, dzięki którym już więcej przy cebuli nie zapłaczecie. Zapraszamy.
Jak kroić cebulę
Przed przygotowaniem potrawy zawsze zastanawiamy się jak pokroić cebulę aby wyglądała wręcz idealnie w naszej potrawie. Od dziś będziecie mieć małą ściągę. Zobaczcie sami.
- Przekrój na krzyż postawioną na sztorc cebulę. Uzyskane ćwiartki świetnie nadają się do dań, w których cebula nie może być rozgotowana.
- Do kanapek lub smażonych krążek, najlepiej nadają się grube plastry cebuli.
- Do przetworów, sałatek, surówek czy kanapek nadają się również półplasterki. Po pierwsze przekrój cebule na pół, a następnie krój w poprzek plasterki.
- Aby uzyskać piórka przekrój na pół cebulę, a następnie wzdłuż na plasterki.
Jak sobie poradzić:
Ze smakiem…
- cebula przekrojona nie uschnie i nie straci smaku jeśli posmarujemy ją masłem lub margaryną;
- cebula się nie przypali, gdy ją troszeczkę posolimy;
- aby małe kosteczki cebuli się nie przypaliły, należy je obtoczyć w mące;
- do rosołu wkładamy opaloną ogniem cebulę.
Z zapachem…
- aby nie płakać przy cebuli należy ją wrzucić do wrzątku;
- żucie liści pietruszki usunie nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu cebuli;
- talarki z cebuli zanurzone w lodowatej wodzie chłoną nieprzyjemne zapachy np. farby
- aby ręce nie ‘pachniały’ cebulą, myjemy je w zimnej wodzie z solą
Z płaczem…
- po obraniu cebuli włóż ją na kilka minut do lodówki lub zamrażarki
- przed obieraniem i krojeniem cebuli, na ręce nalej trochę octu
-w czasie krojenia trzymaj kilka zapałek w ustach
-zwilż oczy zimną wodą przed krojeniem cebuli
A to ciekawe, że…
- cebule przechowuje się lepiej w chłodnych zacienionych miejscach w wiszących wiankach lub warkoczach;
- zbyt długo smażona cebula staje się ciężkostrawna
- aby cebula nie rozpadała się podczas krojenia, należy odciąć tylko górę. Korzeń wszystko przytrzyma;
- zupa z cebuli, cebula, surowa lub poddana obróbce termicznej dobra jest na kaca;
- w miejscu ukąszenia, cebula łagodzi ból, pieczenie czy swędzenie.
Jak kroić cebulę
Przed przygotowaniem potrawy zawsze zastanawiamy się jak pokroić cebulę aby wyglądała wręcz idealnie w naszej potrawie. Od dziś będziecie mieć małą ściągę. Zobaczcie sami.
- Przekrój na krzyż postawioną na sztorc cebulę. Uzyskane ćwiartki świetnie nadają się do dań, w których cebula nie może być rozgotowana.
- Do kanapek lub smażonych krążek, najlepiej nadają się grube plastry cebuli.
- Do przetworów, sałatek, surówek czy kanapek nadają się również półplasterki. Po pierwsze przekrój cebule na pół, a następnie krój w poprzek plasterki.
- Aby uzyskać piórka przekrój na pół cebulę, a następnie wzdłuż na plasterki.
Jak sobie poradzić:
Ze smakiem…
- cebula przekrojona nie uschnie i nie straci smaku jeśli posmarujemy ją masłem lub margaryną;
- cebula się nie przypali, gdy ją troszeczkę posolimy;
- aby małe kosteczki cebuli się nie przypaliły, należy je obtoczyć w mące;
- do rosołu wkładamy opaloną ogniem cebulę.
Z zapachem…
- aby nie płakać przy cebuli należy ją wrzucić do wrzątku;
- żucie liści pietruszki usunie nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu cebuli;
- talarki z cebuli zanurzone w lodowatej wodzie chłoną nieprzyjemne zapachy np. farby
- aby ręce nie ‘pachniały’ cebulą, myjemy je w zimnej wodzie z solą
Z płaczem…
- po obraniu cebuli włóż ją na kilka minut do lodówki lub zamrażarki
- przed obieraniem i krojeniem cebuli, na ręce nalej trochę octu
-w czasie krojenia trzymaj kilka zapałek w ustach
-zwilż oczy zimną wodą przed krojeniem cebuli
A to ciekawe, że…
- cebule przechowuje się lepiej w chłodnych zacienionych miejscach w wiszących wiankach lub warkoczach;
- zbyt długo smażona cebula staje się ciężkostrawna
- aby cebula nie rozpadała się podczas krojenia, należy odciąć tylko górę. Korzeń wszystko przytrzyma;
- zupa z cebuli, cebula, surowa lub poddana obróbce termicznej dobra jest na kaca;
- w miejscu ukąszenia, cebula łagodzi ból, pieczenie czy swędzenie.
Nina W.