Szpinak - niedocenione warzywo

Doskonałe porady na temat szpinaku.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szpinak - niedocenione warzywo
Szpinak to jednoroczne lub dwuletnie warzywo liściowe z rodziny komosowatych. Pochodzi ze środkowej i i zachodniej Azji. Szpinak trafił do Europy dzięki Arabom jeszcze w średniowieczu. Jadalne są tylko liście szpinaku, najczęściej gotowane jako dodatek do potraw. Szpinak jest wyjątkowo zdrowy bo zawiera dużo potasu, magnezu, wapnia, sodu,żelaza, fosforu, miedzi, cynku oraz witaminy E, K, B1, B2, B6. Szpinak na duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych, zwłaszcza chlorofilu i przeciwutleniaczy. W szpinaku znajdują się dwa silne przeciwutleniacze - luteina i beta-karoten. Jednak osoby starsze powinny spożywać szpinak w ilościach umiarkowanych z uwagi na dużą zawartość żelaza.