Jaka sałatka pasuje do ryby?

Do ryby najlepiej pasują surówki na bazie kapusty – surowej lub kiszonej. Można do niej podać także sałatkę z marchewki lub selera.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaka sałatka pasuje do ryby?
fot. Fotolia
Ryby jemy pod różnymi postaciami. Smażone, pieczone, gotowane czy nawet podawane na surowo w formie sashimi to jeden z głównych elementów naszego menu. Na nasze stoły trafiają zarówno rodzime ryby słodkowodne, takie jak karp, leszcz czy lin, jak również słonowodne, takie jak flądra, dorsz czy makrela. Bez względu na typ oraz formę przygotowania, warto wiedzieć, jaką surówkę podać, by danie rybne smakowało znakomicie. 
 
Co podać do ryby?
 
Do ryby pasują sałatki o wyrazistym smaku – słodkim, kwaśnym lub ostrym – dzięki czemu danie nie jest mdłe. Oto propozycje surówek do potraw z ryb:
  • Surówka z kapusty – prawdziwy klasyk. W najprostszej formie wystarczy sięgnąć po kapustę kiszoną i podać ją bez dodatków. Można także zaserwować sałatkę z surowej kapusty (czerwonej, białej, młodej) z dodatkiem marchewki, kminku i soli. 
  • Surówka z marchewki – starta marchew przygotowana na słodko to idealny dodatek do ryby. Wzbogacona ananasem, brzoskwinią lub jabłkiem doskonale podkreśla smak dania. 
  • Surówka z selera – na słodko lub wytrawnie. Ważne, aby końcowy efekt był bardzo wyrazisty. Dlatego surówkę należy dość mocno doprawić pieprzem, cukrem lub inną intensywną przyprawą.
  • Surówka z pora – równie prosta co ta z kapusty. Wystarczy bowiem roślinę poszatkować i połączyć z jogurtem naturalnym. Sól, pieprz i gotowe!
 
Jaka sałatka pasuje do łososia?
 
Łosoś to wyrazista w smaku ryba, która potrzebuje specjalnego traktowania. Ze względu na jej intensywny smak, można do niej podać mniej wyraziste sałatki. Do łososia doskonale pasuje szpinak, szparagi oraz marchew starta z dodatkiem rzepy lub białej rzodkiewki.