Cebula ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Warto wiedzieć jak się z nią obchodzić.
1. Aby przy krojeniu cebuli nie płakać należy włożyć ją na kilkanaście minut do lodówki.
2. Do krojenia cebuli należy używać jak najbardziej ostrego noża.
3. Jeśli mamy dużą ilość cebuli do posiekania można wspomóc się rozdrabniaczem i blenderem, który drobniutko posieka cebulkę.
4. Z cebuli można przygotować sprawdzony syrop na przeziębienie. Posiekaną cebulę umieszczamy w słoiczku, zasypujemy cukrem, ugniatamy łyżeczką i pozostawiamy na kilka godzin aż cebula puści sok. Po tym czasie syrop jest gotowy do picia.
1. Aby przy krojeniu cebuli nie płakać należy włożyć ją na kilkanaście minut do lodówki.
2. Do krojenia cebuli należy używać jak najbardziej ostrego noża.
3. Jeśli mamy dużą ilość cebuli do posiekania można wspomóc się rozdrabniaczem i blenderem, który drobniutko posieka cebulkę.
4. Z cebuli można przygotować sprawdzony syrop na przeziębienie. Posiekaną cebulę umieszczamy w słoiczku, zasypujemy cukrem, ugniatamy łyżeczką i pozostawiamy na kilka godzin aż cebula puści sok. Po tym czasie syrop jest gotowy do picia.