Cenne płatki owsiane

Kojarzą się z mało apetyczną owsianką, ale można je dodawać do różnych potraw. I warto to robić, bo są smaczne i zdrowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Cenne płatki owsiane
Powstają z całego ziarna owsa, które poddaje się gotowaniu na parze, a następnie walcowaniu. Jako mało przetworzony produkt zbożowy mają wysoką wartość odżywczą. Są bogate w wapń, żelazo, fosfor, jod, wit. E i z grupy B. Poza tym owies pod niektórymi względami przewyższa inne zboża. Zawiera bowiem najwięcej białek o korzystnym składzie aminokwasowym i łatwo przyswajalnych tłuszczów, a najmniej węglowodanów. Stanowi również bogate źródło błonnika pokarmowego, w tym frakcji rozpuszczalnych w wodzie. Stąd jego korzystne działanie m.in. na układ pokarmowy, moczowy i krążenia. Jest zatem wiele powodów, dla których płatki owsiane powinny pojawiać się na naszych stołach częściej i towarzyszyć nam nie tylko na początku dnia.