Chrzan od wieków znana roślina, pochodzi z południowej części Europy. Dziś ją można spotkać prawie na całym obszarze Europy,na Kaukazie, Sybirze, a nawet na Alasce. Gospodynie domowe chrzanu używają jako przyprawy. Przydatny jest w kiszeniu i marynowaniu warzyw, do przygotowywania pikantnych sosów.
Rozdrobniony i odpowiednio przygotowany korzeń chrzanu świetnie pasuje do mięsa, ryby, jajek. Do celów leczniczych używa się korzenia i świeżych liści chrzanu. Korzeń tej rośliny najlepiej jest wykopać pod koniec września i w listopadzie, kiedy ziemia nie jest jeszcze zmarznięta, a także w kwietniu. Korzeń chrzanu zawiera wodę, tłuszcze, dużo witaminy C (trzy razy więcej niż cytryna), sole mineralne, olejek eteryczny, alkaloidy, enzymy.
Od wieków w medycynie ludowej chrzan jest używany jako roślina lecznicza. Doskonale niszczy bakterie,działa moczopędnie, podnosi ciśnienie krwi, pobudza apetyt i trawienie. Usuwa z krwi kawas moczowy, dlatego też zapobiega reumatyzmowi, podagrze,kamicy nerek.
Chrzan leczy zapalenie mięśni, choroby układu pokarmowego. Specyfiki przygotowane z chrzanu używane są przy chorobach płuc, przy kamicy żółciowej. Chrzan pomaga w wykrztuszaniu. ustalono, że związki znajdujące się w tej roślinie zmniejszają poziom cukru w krwi, zwiększa odporność organizmu przed atakami złośliwych nowotworów.
Chrzan oprócz swych leczniczych właściwości może nam zaszkodzić. Spożycie dużych ilości chrzanu może powodować nudności, obfite pocenie się. Dzieci poniżej 4 roku życia nie powinny w ogóle używać chrzanu, tak samo osoby z chorym żołądkiem, wątrobą czy też nerkami.
Rozdrobniony i odpowiednio przygotowany korzeń chrzanu świetnie pasuje do mięsa, ryby, jajek. Do celów leczniczych używa się korzenia i świeżych liści chrzanu. Korzeń tej rośliny najlepiej jest wykopać pod koniec września i w listopadzie, kiedy ziemia nie jest jeszcze zmarznięta, a także w kwietniu. Korzeń chrzanu zawiera wodę, tłuszcze, dużo witaminy C (trzy razy więcej niż cytryna), sole mineralne, olejek eteryczny, alkaloidy, enzymy.
Od wieków w medycynie ludowej chrzan jest używany jako roślina lecznicza. Doskonale niszczy bakterie,działa moczopędnie, podnosi ciśnienie krwi, pobudza apetyt i trawienie. Usuwa z krwi kawas moczowy, dlatego też zapobiega reumatyzmowi, podagrze,kamicy nerek.
Chrzan leczy zapalenie mięśni, choroby układu pokarmowego. Specyfiki przygotowane z chrzanu używane są przy chorobach płuc, przy kamicy żółciowej. Chrzan pomaga w wykrztuszaniu. ustalono, że związki znajdujące się w tej roślinie zmniejszają poziom cukru w krwi, zwiększa odporność organizmu przed atakami złośliwych nowotworów.
Chrzan oprócz swych leczniczych właściwości może nam zaszkodzić. Spożycie dużych ilości chrzanu może powodować nudności, obfite pocenie się. Dzieci poniżej 4 roku życia nie powinny w ogóle używać chrzanu, tak samo osoby z chorym żołądkiem, wątrobą czy też nerkami.