Kapusta poza właściwościami dietetycznymi może być cennym i tanim źródłem witamin. Liście kapusty zawierają dość duże ilości prowitaminy A oraz witaminy C. Witamina C z kapusty, tylko w niewielkim stopniu ulega unieczynnieniu podczas kiszenia i mrożenia. Kapusta zawiera wiele związków mineralnych, a przede wszystkim sole potasu, wapnia, fosforu i siarki. Dość duża zawartość błonnika sprawia, że kapusta może być z powodzeniem wykorzystywana w dietach przeciwdziałających zaparciom i odchudzających.
Związki czynne zawarte w kapuście, regulują florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, niszczą także bakterie, a nawet podobno prątki gruźlicy.
Zewnętrzne stosowanie kapusty, a raczej miazga z niej, może być wykorzystana w leczeniu ropiejących ran, czyraków, owrzodzeń oraz oparzeń. Kapusta należy do roślin, które zbyt długo spożywane w dużych ilościach, powodują rozwój wola tarczycy, podobnie jak fasola, dlatego bardzo ważne jest, aby osoby spożywające dużo kapusty, uzupełniały w diecie jod, poprzez spożywanie soli kamiennej lub, jeśli to możliwe, zażywały nadmorskich spacerów.
Poznaj wspaniałe przepisy na kapustę! >>>