Kapusta, głowa pusta

Od dawna znane jest nam powiedzenie, że "kapusta, głowa pusta". Ale, jak się okazuje, jest to cenne warzywo.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kapusta, głowa pusta
fot. Fotolia

Kapusta poza właściwościami dietetycznymi może być cennym i tanim źródłem witamin. Liście kapusty zawierają dość duże ilości prowitaminy A oraz witaminy C. Witamina C z kapusty, tylko w niewielkim stopniu ulega unieczynnieniu podczas kiszenia i mrożenia. Kapusta zawiera wiele związków mineralnych, a przede wszystkim sole potasu, wapnia, fosforu i siarki. Dość duża zawartość błonnika sprawia, że kapusta może być z powodzeniem wykorzystywana w dietach przeciwdziałających zaparciom i odchudzających.

Sok ze świeżej kapusty zawiera sól metylosulfoniową a-metioniny, czyli witaminę U. Związek ten przyspiesza gojenie się ran, zwłaszcza owrzodzeń przewodu pokarmowego. W czasie gotowania związek ten ulega unieczynnieniu, dlatego też ludziom z chorobą wrzodową żołądka, czy dwunastnicy można polecić sok ze świeżych liści kapusty. Sok ten może być wykorzystywany w leczeniu nieżytów niedokwaśnych żołądka, zapaleń pęcherzyka żółciowego oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Ma on też działanie wykrztuśne i dezynfekujące. Może być wykorzystywany w leczeniu uporczywego i suchego kaszlu, a w zapaleniach gardła i anginach - do płukania.

Związki czynne zawarte w kapuście, regulują florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, niszczą także bakterie, a nawet podobno prątki gruźlicy.
Zewnętrzne stosowanie kapusty, a raczej miazga z niej, może być wykorzystana w leczeniu ropiejących ran, czyraków, owrzodzeń oraz oparzeń. Kapusta należy do roślin, które zbyt długo spożywane w dużych ilościach, powodują rozwój wola tarczycy, podobnie jak fasola, dlatego bardzo ważne jest, aby osoby spożywające dużo kapusty, uzupełniały w diecie jod, poprzez spożywanie soli kamiennej lub, jeśli to możliwe, zażywały nadmorskich spacerów.

Poznaj wspaniałe przepisy na kapustę! >>>