- Mleko i jajka dodawane do drożdżowego ciasta nie powinny być dodawane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
- Masło powinno się dodawać rozpuszczone i ostudzone.
- Po wyrobieniu ciasto należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Małe ciasta drożdżowe pieczemy 25-30 minut, duże- 60-90 minut.
- Poruszona podczas pieczenia ciasta blacha może spowodować jego opadnięcie i tworzenie zakalca.
- Gdy do ciasta drożdżowego dodamy zbyt dużo cukru - nie wyrośnie. Nie pomoże dodanie większej ilości drożdży, gdyż nie mogą się one rozwijać w zbyt dużej ilości cukru.
- Nie otwieramy piekarnika na początku pieczenia, żeby ciasto nie opadło.
- Szczypta soli nie tylko poprawi smak ciasta, ale i zwiększy jego objętość i spowoduje ładniejsze zarumienienie skórki.
Ciasto drożdżowe
Jeśli zastosujecie się do tych porad, ciasto drożdżowe wyjdzie smaczne i udane.
ocena: 5/5 głosów: 1