Ciasto drożdżowe

Jeśli zastosujecie się do tych porad, ciasto drożdżowe wyjdzie smaczne i udane.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto drożdżowe
  • Mleko i jajka dodawane do drożdżowego ciasta nie powinny być dodawane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
  • Masło powinno się dodawać rozpuszczone i ostudzone.
  • Po wyrobieniu ciasto należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Małe ciasta drożdżowe pieczemy 25-30 minut, duże- 60-90 minut.
  • Poruszona podczas pieczenia ciasta blacha może spowodować jego opadnięcie i tworzenie zakalca.
  • Gdy do ciasta drożdżowego dodamy zbyt dużo cukru - nie wyrośnie. Nie pomoże dodanie większej ilości drożdży, gdyż nie mogą się one rozwijać w zbyt dużej ilości cukru.
  • Nie otwieramy piekarnika na początku pieczenia, żeby ciasto nie opadło.
  • Szczypta soli nie tylko poprawi smak ciasta, ale i zwiększy jego objętość i spowoduje ładniejsze zarumienienie skórki.