Jak zrobić carpaccio z buraków?

Dwa buraki umyte i wyszorowane kropimy przygotowaną wcześniej marynatą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 2 h. Po ostudzeniu kroimy na cienkie plastry, przyozdabiamy rukolą, serem feta, dodajemy ocet balsamiczny i ziarna słonecznika.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić carpaccio z buraków?
fot. Fotolia
Carpaccio z buraków to ciekawa i zdrowa alternatywa dla mięsnej odmiany tego dania. Pięknie i apetycznie wygląda na talerzu, a do tego świetnie smakuje. Może posłużyć jako oryginalna przekąska na drugie śniadanie lub przystawka do obiadu. Buraki są pełne witamin i minerałów, a pieczone w piekarniku zyskują oryginalny smak. Są dostępne przez cały rok, więc carpaccio z buraków można przygotować niezależnie od pory roku.

Jak zrobić carpaccio z buraków?
  • Dwa buraki myjemy i oczyszczamy z ziemi, następnie kroimy na pół, kropimy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią
  • Warzywa razem z przyprawami zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 stopni, ok. 1,5 godziny – do miękkości
  • Upieczone i wystudzone buraki kroimy w cienkie plasterki, układamy na talerzu, przyozdabiamy pokruszonym serem feta lub serem kozim, listkami rukoli, prażonymi ziarnami słonecznika i skrapiamy octem balsamicznym