Kapuśniak należy do czołowych dań polskich. Znany jest również pod nazwą kwaśnica, szczególnie w rejonach górskich. Tę zupę przygotowujemy z młodej, świeżej lub kiszonej kapusty zwyczajnej z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Kapuśniak
Sandra2000 dodała przepis na łatwy i wyjątkowo smaczny kapuśniak. Przygotowany ze słodkiej kapusty z dodatkiem jesiennych, suszonych śliwek oraz cebuli swym smakiem zaskoczy wszystkich miłośników tej zupy. Pyza również dodała wspaniałą recepturę. Kapuśniak na warkoczu sporządzony jest na bazie schabu. Towarzystwo aromatycznych przypraw, cienkiej kiełbasy i co ciekawe kaszy jęczmiennej stworzyło wspaniałą i niezastąpioną zupę.
Cóż więcej można napisać. Jedynie życzyć smacznego! A może coś kolorowego? Czerwony kapuśniak autorstwa eli_555 gotowany na wędzonce z dodatkiem koncentratu pomidorowego wyszedł rewelacyjnie. A Wy, co sądzicie?
Kwaśnica
Kwaśnica określa tradycyjny kapuśniak oraz zupę na bazie mięsa, grzybów oraz kapusty kiszonej. Zresztą lepiej spróbować niż czytać. Zapraszamy!
Kwaśnica użytkowniczki jaga85 jest daniem pysznym, aromatycznym i sycącym, choć przede wszystkim wyjątkowo rozgrzewającym. Jest świetną propozycją na jesienne oraz zimowe dni. Kwaśnica na żeberkach zbysiowej jest idealnie kwaśna, rozgrzewająca i bardzo łatwa w przygotowaniu. Proste składniki w tym przypadku stworzyły dzieło.
A może połączyć tą wspaniałą zupę z kluseczkami? Czemu nie! Js28 dodała przepis na kwaśnicę z łazankami. Smaczna, pożywna i jeszcze na boczku. Czego chcieć więcej?
A Wam jak się podobały przepisy? Podzielcie się z nami opiniami w komentarzach. A jeżeli posiadacie ciekawy przepis na kapuśniak wystarczy, że dodacie go, klikając poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii kapuściane >>>
Dinah
Jagoda.L