No właśnie - czy ktoś z Was spotkał w pizzerii pizzę na różnym cieście? Pewnie większość odpowie, że tak – z tym, że będzie miała na myśli ciasto o różnej grubości. Przygotowując pizzę w domu mamy ten komfort, że możemy puścić wodze fantazji i nie tylko przygotować ciasto na które mamy ochotę, ale też możemy z nim poeksperymentować. Nie tylko to, co na cieście, musi wyglądać pięknie i kolorowo; samo ciasto również może zawierać apetyczne dodatki.
Z czerwoną soczewicą
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
10g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
ok. 1/2 szklanki letniego mleka
Jogurtowo-śmietankowe
100ml kwaśnej śmietany 12 %
100ml naturalnego jogurtu
100ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
500g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Pszenno-krupczatkowe
250g mąki pszennej typ 500
250g mąki krupczatki
25g świeżych drożdży
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Pszenno-żytnie
125g mąki żytniej typ 2000
125g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
10g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
Na zsiadłym mleku
ok. 500g mąki pszennej typ 500
30g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szk zsiadłego mleka
3/4 letniego mleka
4 łyżki oleju
Na kefirze
500g mąki pszennej typ 450
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/4 szk oleju ryżowego
200ml kefiru
100ml ciepłej wody
Na maślance
450g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
350ml maślanki naturalnej
1 łyżeczka soli morskiej z magnezem
1 łyżka cukru ( płaska )
30g świeżych drożdży
5 łyżek oleju ryżowego
Pszenne
600g mąki pszennej typ 500
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju
Do pizzy można użyć też ciasta francuskiego.
Jeśli chcecie mieć pizzę nie tylko ze smacznymi składnikami ale i wyjątkowym ciastem - kombinujcie, dodawajcie, a Wasza rodzinka na pewno będzie zadowolona z niecodziennej i smacznej pizzy domowej.