Nieoceniona moc ziarenek.. Zdaniem prawdziwych smakoszy żadna kawa nie ma takiego smaku i aromatu jak ziarnista, świeżo zmielona tuż przed parzeniem. Aby jeszcze przyrządzony z niej napar dłużej zachował jej intensywny aromat, warto do mielenia dodać 4 kryształki grubej soli.
Można też kawę po zmieleniu wstawić w metalowej puszce na parę minut do rozgrzanego piekarnika. Napój będzie miał intensywniejszy smak. Nie należy kawy mielić na zapas - wystarczy porcja na tydzień.
Jak przechowywać kawę?
Powietrze,światło i ciepło odbierają kawie aromat. Dlatego po otwarciu opakowania należy kawę przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.
Kawa bez kofeiny.. To kawa ,z której w procesie ekstrakcji usuwa się kofeinę. Robi się to za pomocą wody lub ciekłego dwutlenku węgla.Użycie innych związków może być szkodliwe.Na opakowaniu zawsze powinno być napisane ,jakę metodę zastosowano. Usunięcie kofeiny nie zmienia w zasadzie smaku kawy.
Najpopularniejsze gatunki to...
Arabica - jest uprawiana przede wszystkim w Brazylii i Ameryce Środkowej. Pochodzi z krajów arabskich.
Robusta - rośnie głównie w zachodniej i środkowej Afryce. Ma smak ostrzejszy niż arabica, z lekką goryczką.
Można też kawę po zmieleniu wstawić w metalowej puszce na parę minut do rozgrzanego piekarnika. Napój będzie miał intensywniejszy smak. Nie należy kawy mielić na zapas - wystarczy porcja na tydzień.
Jak przechowywać kawę?
Powietrze,światło i ciepło odbierają kawie aromat. Dlatego po otwarciu opakowania należy kawę przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.
Kawa bez kofeiny.. To kawa ,z której w procesie ekstrakcji usuwa się kofeinę. Robi się to za pomocą wody lub ciekłego dwutlenku węgla.Użycie innych związków może być szkodliwe.Na opakowaniu zawsze powinno być napisane ,jakę metodę zastosowano. Usunięcie kofeiny nie zmienia w zasadzie smaku kawy.
Najpopularniejsze gatunki to...
Arabica - jest uprawiana przede wszystkim w Brazylii i Ameryce Środkowej. Pochodzi z krajów arabskich.
Robusta - rośnie głównie w zachodniej i środkowej Afryce. Ma smak ostrzejszy niż arabica, z lekką goryczką.