PLANOWANIE MENU
Planowanie Sylwestra na kilkanaście osób zobowiązuje do przygotowania sporej ilości jedzenia - nocna zabawa, taniec i rozmowy pochłaniają bowiem ogromne pokłady energii, które należy uzupełniać w trakcie owej uroczystości. Sylwestrowe przysmaki powinny być sycące i pobudzające, a także wygodne do podania. Na Wasz stół koniecznie trafić musi też przynajmniej jeden ciepły posiłek, który rozgrzeje żołądek i dostarczy sił na całą noc!
Przygotowując menu na imprezę kończącą Stary Rok, ustalić należy również czy zaproszeni przez nas goście nie są wegetarianami, ale także czy wśród nich nie ma osób cierpiących na alergię pokarmowe. Dzięki tej wiedzy unikniemy niezręcznych sytuacji i będziemy mieli możliwość przyrządzenia dla nich przysmaków, które lubią.
Zdjęcia: Fotolia
CIEPŁE MENU
Obok wędlin, deski serów i innych zimnych przekąsek, na przyjęciu powinny pojawić się też ciepłe dania, które rozgrzeją w chłodny czas, ale staną się również alternatywą dla ciężkich i tłustych potraw mięsnych. Smakołyki te częściowo przygotowywać będziemy w trakcie imprezy, dlatego mamy dla Was pomysły na mniej czasochłonne potrawy.
TARTA LUB QUICHE
Przepisów na te łatwe i szybkie w przygotowaniu smakołyki jest wiele. Zrobimy je z zaledwie kilka chwil, ponieważ po wstępnym przygotowaniu składników, danie wystarczy umieścić w piekarniku, by składniki mogły się połączyć, nabrać odpowiedniej konsystencji i smaku.
Zdjęcia: Fotolia
Bazę tart i quiche stanowi najczęściej ciasto kruche, które genialnie pasować będzie do tego typu imprezy. Farsz możemy przygotować zarówno mięsny jak i wegetariański. Znakomitą propozycją okaże się wersją z kurczakiem, rybą, warzywami, grzybami, ryżem lub kaszą jaglaną.
Farsz wzbogacić warto także o świeże zioła, kiełki warzyw i oczywiście aromatyczne przyprawy! Do takiej sylwestrowej tarty lub quicha warto zrobić też dip lub sos, który wzbogaci i podkreśli ich smak.
WSZECHSTRONNE ZIEMNIAKI
Jak szybko i efektywnie zaskoczyć gości w sylwestrową noc? Wystarczy z prostych składników stworzyć coś naprawdę pysznego! Co powiecie na zapiekane ziemniaki podane z masłem, posiekanymi orzechami, startym serem, oprószone solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi? A może domowe chipsy lub frytki, które staną się chrypiącą przekąską spożywaną pomiędzy tańcami.
Ziemniaki genialnie sprawdzą się również do przygotowania smakowitej kremowej zupy, którą podać można z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na stole warto umieścić ją w specjalnym naczyniu podgrzewanym świeczkami, które podtrzyma temperaturę naszej potrawy.
Zdjęcia: Fotolia
CIEPŁE KANAPKI - PANINI
Przygotowanie ich nie jest trudne i kosztowne. Wystarczy kilka bagietek, ulubiona wędlina, warzywa i ser! Pieczywo wstawiamy do piekarnika aby podgrzać i odrobinę je zrumienić. Bagietki fantastycznie zasmakują także jeśli przed włożeniem ich do piekarnika posmarujemy je aromatycznym, domowym masłem z dodatkiem czosnku!
PIECZONA FASZEROWANA PAPRYKA
Bazą jest oczywiście wydrążona papryka dowolnego koloru, nadziana ulubionymi składnikami stanowiącymi farsz. Zrobić możemy go z mięsa mielonego, zeszklonej na maśle cebuli, ugotowanego ryżu i przypraw, a także w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami, serem feta, pieczarkami i świeżymi ziołami.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na 40 minut, by papryka odrobinę zmiękła. Jaka wersja bardziej przypadnie Wam do gustu?
Zdjęcia: Fotolia
NASZE PRZYSMAKI NA SYLWESTRA
Sylwestrowa noc to czas tańców i radości w gronie przyjaciół. Podczas takiego przyjęcia nie może zabraknąć dodających sił potraw, dlatego mamy dla Was cały zestaw sylwestrowych przepisów!
Wśród nich znajdziecie recepturę na smakowity i pożywny quiche z grzybami urozmaicony o gałkę muszkatołową, sol morską i zioła prowansalskie oraz niewielkie tartaletki porowo – cebulowe, które doskonale sprawdzą się podane na szwedzkim stole!
Zdjęcia: Fotolia
Sylwestrowa noc już lada moment, czy Wasze menu zapięte jest już na ostatni guzik? Jeśli potrzebujecie inspiracji do jego stworzenia, koniecznie skorzystajcie z naszych propozycji sylwestrowych. Zapraszamy!
Planowanie Sylwestra na kilkanaście osób zobowiązuje do przygotowania sporej ilości jedzenia - nocna zabawa, taniec i rozmowy pochłaniają bowiem ogromne pokłady energii, które należy uzupełniać w trakcie owej uroczystości. Sylwestrowe przysmaki powinny być sycące i pobudzające, a także wygodne do podania. Na Wasz stół koniecznie trafić musi też przynajmniej jeden ciepły posiłek, który rozgrzeje żołądek i dostarczy sił na całą noc!
Przygotowując menu na imprezę kończącą Stary Rok, ustalić należy również czy zaproszeni przez nas goście nie są wegetarianami, ale także czy wśród nich nie ma osób cierpiących na alergię pokarmowe. Dzięki tej wiedzy unikniemy niezręcznych sytuacji i będziemy mieli możliwość przyrządzenia dla nich przysmaków, które lubią.
Zdjęcia: Fotolia
CIEPŁE MENU
Obok wędlin, deski serów i innych zimnych przekąsek, na przyjęciu powinny pojawić się też ciepłe dania, które rozgrzeją w chłodny czas, ale staną się również alternatywą dla ciężkich i tłustych potraw mięsnych. Smakołyki te częściowo przygotowywać będziemy w trakcie imprezy, dlatego mamy dla Was pomysły na mniej czasochłonne potrawy.
TARTA LUB QUICHE
Przepisów na te łatwe i szybkie w przygotowaniu smakołyki jest wiele. Zrobimy je z zaledwie kilka chwil, ponieważ po wstępnym przygotowaniu składników, danie wystarczy umieścić w piekarniku, by składniki mogły się połączyć, nabrać odpowiedniej konsystencji i smaku.
Zdjęcia: Fotolia
Bazę tart i quiche stanowi najczęściej ciasto kruche, które genialnie pasować będzie do tego typu imprezy. Farsz możemy przygotować zarówno mięsny jak i wegetariański. Znakomitą propozycją okaże się wersją z kurczakiem, rybą, warzywami, grzybami, ryżem lub kaszą jaglaną.
Farsz wzbogacić warto także o świeże zioła, kiełki warzyw i oczywiście aromatyczne przyprawy! Do takiej sylwestrowej tarty lub quicha warto zrobić też dip lub sos, który wzbogaci i podkreśli ich smak.
WSZECHSTRONNE ZIEMNIAKI
Jak szybko i efektywnie zaskoczyć gości w sylwestrową noc? Wystarczy z prostych składników stworzyć coś naprawdę pysznego! Co powiecie na zapiekane ziemniaki podane z masłem, posiekanymi orzechami, startym serem, oprószone solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi? A może domowe chipsy lub frytki, które staną się chrypiącą przekąską spożywaną pomiędzy tańcami.
Ziemniaki genialnie sprawdzą się również do przygotowania smakowitej kremowej zupy, którą podać można z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na stole warto umieścić ją w specjalnym naczyniu podgrzewanym świeczkami, które podtrzyma temperaturę naszej potrawy.
Zdjęcia: Fotolia
CIEPŁE KANAPKI - PANINI
Przygotowanie ich nie jest trudne i kosztowne. Wystarczy kilka bagietek, ulubiona wędlina, warzywa i ser! Pieczywo wstawiamy do piekarnika aby podgrzać i odrobinę je zrumienić. Bagietki fantastycznie zasmakują także jeśli przed włożeniem ich do piekarnika posmarujemy je aromatycznym, domowym masłem z dodatkiem czosnku!
PIECZONA FASZEROWANA PAPRYKA
Bazą jest oczywiście wydrążona papryka dowolnego koloru, nadziana ulubionymi składnikami stanowiącymi farsz. Zrobić możemy go z mięsa mielonego, zeszklonej na maśle cebuli, ugotowanego ryżu i przypraw, a także w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami, serem feta, pieczarkami i świeżymi ziołami.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na 40 minut, by papryka odrobinę zmiękła. Jaka wersja bardziej przypadnie Wam do gustu?
Zdjęcia: Fotolia
NASZE PRZYSMAKI NA SYLWESTRA
Sylwestrowa noc to czas tańców i radości w gronie przyjaciół. Podczas takiego przyjęcia nie może zabraknąć dodających sił potraw, dlatego mamy dla Was cały zestaw sylwestrowych przepisów!
Wśród nich znajdziecie recepturę na smakowity i pożywny quiche z grzybami urozmaicony o gałkę muszkatołową, sol morską i zioła prowansalskie oraz niewielkie tartaletki porowo – cebulowe, które doskonale sprawdzą się podane na szwedzkim stole!
Zdjęcia: Fotolia
Sylwestrowa noc już lada moment, czy Wasze menu zapięte jest już na ostatni guzik? Jeśli potrzebujecie inspiracji do jego stworzenia, koniecznie skorzystajcie z naszych propozycji sylwestrowych. Zapraszamy!
weronikaS
marcinka