Słoneczna Italia, pyszne potrawy, wesoła muzyka... Któż z nas nie chciałby tak spędzić ostatniej nocy? Włoski klimat możesz stworzyć w zaciszu własnego domu. Wystarczy tylko wcielić w życie kilka pomysłów.
Nastrój i cała reszta
Stworzyć włoski klimat – to najważniejsze zadanie. Przede wszystkim postaraj się o typowe włoskie przeboje, zarówno ballady dla zakochanych, jak i energetyczne melodie do wirowania na parkiecie.
Pamiętaj także o odpowiedniej dekoracji stołu. Możesz wykorzystać do niej kolory włoskiej flagi, czyli biały, zielony i czerwony. Dodatkowo postaraj się o klasyczne włoskie kino. Będzie to z pewnością miła niespodzianka dla twoich gości i odrobina wytchnienia od tańczenia. Później przy lampce włoskiego wina porozmawiacie o swoich wrażeniach na temat filmu.
Mamma mia! Co podać?
Odpowiednie menu przywodzące na myśl słoneczną Italię... Co jednak podać, by zadowolić gości? Jest wiele dań, deserów z których słynie kuchnia włoska, dzięki czemu bez trudu można skomponować menu.
Kultowe dania kuchni włoskiej
To jeden z pomysłów na stworzenie pysznej kolacji z potrawami, które zadowolą niemalże każdego. Oto wybrane przez nas dania:
•pizza – nie kupuj gotowej, tylko przygotuj ją samodzielnie. Możesz przyrządzić tradycyjną margheritę. Będziesz do tego potrzebować bazylii, czosnku, pomidorów, oliwy z oliwek, mozzarelli (może być inna odmiana sera) i oczywiście niezbędnych składników do upieczenia ciasta.
•Spaghetti – długie nitki makaronu idealnie będą komponować się zarówno z sosami z dodatkiem mięsa, jak i warzyw. Spaghetti można podawać jedynie z czosnkiem i oliwą z oliwek. Poza tym polecamy sos carbonara. Możesz tez podać makaron z pieczonymi, duszonymi kawałkami warzyw, jak chociażby z brokułami, oliwkami z dodatkiem, oczywiście, oliwy z oliwek i ziół.
•Penne – klasyczne penne podaje się z sosem pomidorowym z dodatkiem ziół. Możesz też przygotować sos pesto. •Lasgane oraz risotto
•Carpaccio – do jego przygotowania potrzebne będą: polędwica wołowa, oliwa z oliwek, śmietana, musztarda. Można dodać także trochę kaparów, soku z cytryny.
A może...?
Oprócz wspomnianych wyżej potraw polecamy dołączenie do sylwestrowego menu:
•owoców morza – możesz podać smażone krewetki z białym winem, sałatkę z ośmiornicą, grillowanie skorupiaki odpowiednio przyprawione
•dania rybne – polecamy zupę rybna po liguryjsku
•dania mięsne – polecamy wątróbkę po wenecku (składniki: wątróbka, masło, oliwa z oliwek, zielona pietruszka; można dodać sok z cytryny), kiełbasa gotowana z soczewicą
Słodka chwila
Desery – Włosi z nich słyną. Polecamy pyszne, ale bardzo słodkie tiramisu. Poza tym kruche, włoskie herbatniki pomarańczowe, tarty z owocami. Do deseru podaj kawę. Może to być delikatne latte, mocne espresso, ale także macchiato, cafe freddo.
Alkohol
O nim nie powinno się zapomnieć w Sylwestrową noc. Pamiętaj, by uraczyć gości typowymi włoskimi trunkami. Wśród nich wymienić można chociażby marsalę (wino sycylijskie), campari, amaretto czy grappę.
Źródło: "Kuchnia włoska" Sophie Braimbridge
Nastrój i cała reszta
Stworzyć włoski klimat – to najważniejsze zadanie. Przede wszystkim postaraj się o typowe włoskie przeboje, zarówno ballady dla zakochanych, jak i energetyczne melodie do wirowania na parkiecie.
Pamiętaj także o odpowiedniej dekoracji stołu. Możesz wykorzystać do niej kolory włoskiej flagi, czyli biały, zielony i czerwony. Dodatkowo postaraj się o klasyczne włoskie kino. Będzie to z pewnością miła niespodzianka dla twoich gości i odrobina wytchnienia od tańczenia. Później przy lampce włoskiego wina porozmawiacie o swoich wrażeniach na temat filmu.
Mamma mia! Co podać?
Odpowiednie menu przywodzące na myśl słoneczną Italię... Co jednak podać, by zadowolić gości? Jest wiele dań, deserów z których słynie kuchnia włoska, dzięki czemu bez trudu można skomponować menu.
Kultowe dania kuchni włoskiej
To jeden z pomysłów na stworzenie pysznej kolacji z potrawami, które zadowolą niemalże każdego. Oto wybrane przez nas dania:
•pizza – nie kupuj gotowej, tylko przygotuj ją samodzielnie. Możesz przyrządzić tradycyjną margheritę. Będziesz do tego potrzebować bazylii, czosnku, pomidorów, oliwy z oliwek, mozzarelli (może być inna odmiana sera) i oczywiście niezbędnych składników do upieczenia ciasta.
•Spaghetti – długie nitki makaronu idealnie będą komponować się zarówno z sosami z dodatkiem mięsa, jak i warzyw. Spaghetti można podawać jedynie z czosnkiem i oliwą z oliwek. Poza tym polecamy sos carbonara. Możesz tez podać makaron z pieczonymi, duszonymi kawałkami warzyw, jak chociażby z brokułami, oliwkami z dodatkiem, oczywiście, oliwy z oliwek i ziół.
•Penne – klasyczne penne podaje się z sosem pomidorowym z dodatkiem ziół. Możesz też przygotować sos pesto. •Lasgane oraz risotto
•Carpaccio – do jego przygotowania potrzebne będą: polędwica wołowa, oliwa z oliwek, śmietana, musztarda. Można dodać także trochę kaparów, soku z cytryny.
A może...?
Oprócz wspomnianych wyżej potraw polecamy dołączenie do sylwestrowego menu:
•owoców morza – możesz podać smażone krewetki z białym winem, sałatkę z ośmiornicą, grillowanie skorupiaki odpowiednio przyprawione
•dania rybne – polecamy zupę rybna po liguryjsku
•dania mięsne – polecamy wątróbkę po wenecku (składniki: wątróbka, masło, oliwa z oliwek, zielona pietruszka; można dodać sok z cytryny), kiełbasa gotowana z soczewicą
Słodka chwila
Desery – Włosi z nich słyną. Polecamy pyszne, ale bardzo słodkie tiramisu. Poza tym kruche, włoskie herbatniki pomarańczowe, tarty z owocami. Do deseru podaj kawę. Może to być delikatne latte, mocne espresso, ale także macchiato, cafe freddo.
Alkohol
O nim nie powinno się zapomnieć w Sylwestrową noc. Pamiętaj, by uraczyć gości typowymi włoskimi trunkami. Wśród nich wymienić można chociażby marsalę (wino sycylijskie), campari, amaretto czy grappę.
Źródło: "Kuchnia włoska" Sophie Braimbridge