Przekąski na każdą okazję

Przygotowania oryginalnych i pysznych przekąsek wcale nie musi być trudne i czasochłonne.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przekąski na każdą okazję
Talerz chipsów, słone paluszki, odgrzewany bigos i koreczki z marynowanymi warzywami. Można i tak, ale karnawałowy czas zachęca do eksperymentowania. Aby dobre chęci zrodziły dobre potrawy, przygotowania do domowego przyjęcia trzeba rozpocząć jak najwcześniej. Nim zakaszesz rękawy i ochoczo ruszysz do tworzenia przysmaków, najpierw wysoko starannie zaplanuj, uwzględniając liczbę gości, ich upodobania, domowy budżet i swoje umiejętności kulinarne. Z niewypróbowanych potraw najlepiej zrezygnować lub przetestować je najpierw na wybrednych domownikach. Zamiast skomplikowanych dań zaserwuj proste, pyszne kilkuskładnikowe przekąski. Gdy ułożysz menu, nie zostawiaj zakupów na ostatni moment. W dekoracje i produkty o dłuższej przydatności do spożycia możesz zaopatrzyć się wcześniej. Nerwowe szukanie egzotycznych przypraw dzień przed przyjęciem niepotrzebnie zepsuje radość oczekiwania na zabawę i wprowadzi domowników w nerwowy nastrój. Nie przejmuj się zachlapaną kuchnią czy stłuczonym jajkiem na podłodze. Przecież to nie koniec świata. Na zimno i na ciepło, a przede wszystkim – różnorodnie. Idealne przekąski zapraszają do spróbowania, nie peszą wielkością porcji i nie zniechęcają groźbą ściekania po brodzie i kapania na nową koszulę. Postaw na lekkie dania na jeden kęs, które można skonsumować w drodze na parkiet i w trakcie znalazł coś dla siebie. Pamiętaj o wegetarianach i o tych, którzy boją się nowych smaków. Wybieraj potrawy dobrze znoszące przechowywanie w lodówce, podgrzewanie i przenoszenie z miejsca na miejsce. Skomponuj karnawałowe menu, unowocześniając klasykę i łamiąc smaki oryginalnymi dodatkami. Niech na stole zamiast nieśmiertelnych krakersów pojawią się chrupiące małe grzanki, które bez trudu zrobisz wycinając z chleba fantazyjne kształty foremkami do ciastek, drożdżowe paluchy, a także pałeczki warzyw gotowe do maczania w różnych, fantazyjnych dipach. Może oprócz znanych i lubianych sosów tym razem zaserwujesz przyjaciołom pastę z awokado albo aromatyczne masło na bazie cudownych intensywnych filetów anchois? Na stole porozstawiaj tu i ówdzie bogate w smaku twarogowe kulki, które łatwo przyrządzisz z różnych gatunków sera i ziół, owoce w czekoladzie, własnoręcznie uprażone bakalie w miodzie i domowe kakaowe trufle obtoczone w orzeszkach, wiórkach kokosowych czy przyprawach. Pozostaw gościom jeszcze większą możliwość wyboru. Zamiast gotowych koreczków porozstawiaj naczynia z przeróżnymi składnikami – kostkami serów, owocami morza, małymi kiełbaskami, kulkami mozzarelli, suszonymi owocami, oliwkami, kaparami oraz pomidorkami koktajlowymi. Nie zapomnij o długich patyczkach. Niech goście sami komponują własne mini szaszłyki, a ty zadbaj o szampański nastrój, serwując wino musujące w postaci galaretki lub lodowych lizaków i drinki z kolorowymi kostkami zamrożonych wcześniej soków. Liczy się pomysł, więc użyj wyobraźni i spraw, aby karnawałowy stół pełen był barw, form, stylów i zamierzonej niedoskonałości.