Wege Sylwester

Kilka liści sałaty lub pizza. Myślisz, że tak wygląda wegetariańskie menu na Sylwestra? Przekonaj się, że może być i smacznie i wyjątkowo.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wege Sylwester
W ostatnią noc roku marzymy o tym, by wyglądać pięknie i świetnie się bawić. Poza tym chcemy dobrze i smacznie zjeść oraz wypić choćby lampkę szampana. Zazwyczaj na stołach w Sylwestra królują dania mięsne, sałatki z majonezem, pizza, ciasta. A co z wegetariańskim Sylwestrem? Nie masz pomysłu, jakie menu przygotować dla swoich wegetariańskich gości? Poza tym wegetariańskie, lekkie potrawy będą doskonałą odmianą dla dań, które zagościły na naszych stołach podczas Bożego Narodzenia. Przeczytaj koniecznie kilka naszych rad i zaskocz swoich gości wegetariańskim kulinarnym kącikiem.


Przekąski i dodatki do dań głównych


Są idealne na sam początek wspólnego biesiadowania, jak i w jego trakcie. Warto dobrze zastanowić się, co podać. Czy zaserwować jedynie paluszki solone lub z makiem, czy też koreczki? Polecamy Wam pomysły na niestandardowe, a bardziej smakowite przekąski:

•nadziewane pomidory, cukinia, papryka

•puree – możesz przyrządzić je z migdałów lub ziemniaków. Do wykonania pierwszego potrzebne będą zioła, sok z cytryny, migdały, cebula (posiekana, utarta). Puree ziemniaczane przygotujesz z mleka, ziemniaków, oliwy (może być oliwa z oliwek), parmezanu, gałki muszkatołowej.

• Marynowana cukinia lub grzybki

•Gotowane, pieczone warzywa, jak fasolka szparagowa, szpinak

•Pieczone w piekarniku połówki pomidorów z dodatkiem ziół

•Duszony koper włoski z oliwkami. Polecamy także przeróżne warzywa (gotowane, pieczone, smażone czy grillowanie) z dodatkiem sosów takich, jak beszamelowy, ziołowy, holenderski.


Danie główne


Można podać typową jarską zupę. Dobrym rozwiązaniem będą kremy, jak krem z marchwi, dyni, papryki, brokuł. Poza tym można przygotować zupę z sojową lub ziołową, które naprawdę są smaczne.

Na drugie danie proponujemy tradycyjne, włoskie dania z makaronem w roli głównej, czyli penne z sosem (np. pomidorowym, ziołowym), spaghetti, jak również słynne pierożki ravioli, których farsz można przygotować chociażby ze szpinaku.

Ponadto warto przygotować też kotlety sojowe z dodatkiem warzyw, ryżu. Dobre będą także zapiekanki warzywne lub potrawki, np. z soczewicy.
 

Deser

Oprócz popularnych ciast, ciasteczek lub lodów polecamy pieczone owoce, jak jabłka, figi. Dobrym rozwiązaniem może być też uduszenie wybranych owoców (gruszek lub jabłek) w specjalnej zalewie lub winie.