Co i białku i cynku mówi RAW FOODS?

Niedobór cynku i białka w diecie RAW? – Nie – Marta Kapica prosto tłumaczy tę kontrowersję.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co i białku i cynku mówi RAW FOODS?
Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje, by 5% dziennego spożycia kalorii pochodziło z białka. Owoce mają średnio 5% kalorii z białka. Kiełki nasion i fasoli zawierają 10-25% kalorii z białka. Spożywając zatem 2000 kalorii dziennie pochodzących z RAW FOOD, dostarcza się organizmowi średnio 10% kalorii z białka, czyli więcej niż potrzeba do zachowania optymalnej, zbalansowanej diety.

Dr Dawid Wolfe, propagator surowej diety uważa, że gotowane białka obciążają organizm człowieka i prowadzą do ataków serca, nowotworów czy udarów mózgu. Większość chorób na które cierpi współczesny człowiek pochodzi z nadmiaru a nie niedoborów.

Głównym przesłaniem ksiązki Enzyme Diet dr Ewarda Howell’a jest fakt, że ani witaminy, ani minerały, ani hormony nie mogą nic zdziałać w organizmie ludzkim bez pomocy enzymów.

Doktor Howell twierdzi bowiem, że to właśnie enzymy są potrzebne do zachowania zdrowia i długowieczności, bo to one pełnią kluczową rolę w utrzymaniu organizmu ludzkiego przy życiu. Enzymy stanowią element życia, bez nich niemożliwe są żadne reakcje chemiczne w organizmie. Howell jest przekonany, że rodzimy się z pewnym zapasem enzymów i im szybciej je zużywamy, tym szybciej starzeje się nasz organizm. Enzymy również są obecne w surowej żywności, jednakże gdy poddamy ją temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza traci enzymy w 100%. Gdy organizm dostaje żywność pozbawioną enzymów, jest zmuszony pobierać enzymy ze swojego własnego zapasu, co z kolei prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu.

Jeśli ktoś ma zamiar przejść na taką dietę, czy powinien skonsultować taką decyzję z lekarzem?

Myślę, że nie zaszkodzi skonsultować decyzję o przejściu na RAW dietę z lekarzem, ale warto mieć na uwadze, nie pomniejszając jednocześnie kompetencji lekarskich, że lekarze w trakcie studiów medycznych nie zgłębiają dziedziny dietetyki.

Zupa ogórkowo-koperkowa

Bardzo pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Można posypać czosnkową cebulką, kawałkami dojrzałego awokado i dodać rozgrzewające przyprawy
1 średniej wielkości eko czerwona lub żółta papryka, odpestkowana i pokrojona w kostkę
1 średniej wielkości eko ogórek, pokrojony w kostkę
1 mała eko cukinia, pokrojona w kostkę
2 eko cebulki, pokrojone w drobną kostkę
1 ząbek eko czosnku
1 garść świeżych liści szpinaku
4 średniej wielkości eko pomidory
1 szklanka wody
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z bio cytryny
1 łyżka stołowa obłuszczonych ziaren konopii
1 łyżka stołowa zimnotłoczonego oleju z pestek dyni
1 łyżeczka zimnotłoczonego oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
rozgrzewające przyprawy: imbir, kminek, curry, pieprz cayenne, czosnek

Do udekorowania: połowa awokado pokrojona w drobne kosteczki, ćwiartka cebuli czosnkowe pokrojonej drobno, drobno posiekany pomidor, pestki dyni.
Wszystkie składniki (poza tymi do udekorowania zupy) włożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Udekorować wedle uznania.

RAWFOODS Polska, Marta Kapica
Ul. Macierzanki 9
72-003 Wołczkowo
NIP: 972- 105-60-24
Tel.: 78 464 32 32
info@rawfoods.pl
zamowienia@rawfoods.pl