Maki i sushi Piotra Bartela

Piotr Bartel poleca przepisy na maki i ryż do sushi

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Maki i sushi Piotra Bartela
Dragon maki

pół płatka nori
garść ryżu do sushi
dojrzałe awokado
połówka ogórka
2- 5 cm kawałki łososia
5 slajsów węgorza
garść sezamu
dwie łyżki kabayaki
3 g wasabi
sos sojowy

Na początek przygotowujemy ryż. Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Wlać wodę (1 i 1/2 razy tyle co ryżu). Zagotować ryż z wodą, gotować 2 min., zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 20 min.

W czasie gdy gotuje się ryż, przygotować mieszankę octową. W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Po 20 min. ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz, wypuścić parę i następnie trzymać ryż pod przykryciem jeszcze 10 min. Przesypać ryż do dużej miski, pokropić octem z cukrem i solą (1 łyżka na 1 szklankę ugotowanego ryżu), wymieszać dokładnie drewnianą łopatką. W tym momencie Japończycy przystępują do chłodzenia ryżu przy pomocy wachlarza, ja osobiście uważam, że to przesada. Pozostawiony w dużej misce ryż staje się chłodny już po kilkunastu minutach. Wtedy jest gotowy do przygotowania sushi.

Po przygotowaniu ryżu można zacząć sporządzać sushi. Na macie bambusowej (zawiniętej folią ) kładziemy połówkę nori szerszą częścią do siebie. Zwilżamy dłonie wodą i bierzemy garść ryżu rozciągamy go po całym nori nie ugniatając. Gdy rozłożyliśmy ryż, odwracamy na drugą stronę. Smarujemy wasali, potem nakładamy składniki kawałki łososia awokado i ogórka. Zwijamy całą rolkę. Na wierzch rolki kładziemy slajsy podpieczonego węgorza i ściskamy matką bambusową. Potem tniemy na 8 części specjalnym bardzo ostrym nożem japońskim ze zwilżonym ostrzem. Ładnie układamy na talerzu i dekorujemy. Jeszcze polewamy sosem kabayaki i posypujemy sezamem.

Pieczone maki z łososiem

kawałek pieczonego łososia
ćwiartka pomarańczy (obranej)
4 – 5 cm kawałków mango
liść sałaty karbowanej
ostry majonez
pół ogórka
pół płatka nori

Ryż przygotowujemy z wcześniejszego przepisu. Nori kładziemy na matce bambusowej węższą częścią do siebie. Nakładamy ryż na połowę nori, smarujemy majonezem, nakładamy sałatę karbowaną, kawałki pomarańczy, mango i ogórka oraz łososia pieczonego. Wszystko po równo na nori zawijamy i ściskamy, żeby dobrze sie zwinęło. Tniemy na 6 części (krążki). Rozkładamy na talerzu i dekorujemy oraz polewamy sosem kabayaki.

Ryż do sushi

(przygotowanie ryżu podane we wcześniejszych przepisach)
jedna duża garść ryżu
połowa płatka nori
awokado polówka
2 - 5cm kawałki łososia
połowa ogórka
5 slajsów węgorza
por(pokrojony w kostkę) mała garstka
serek filadelfia do smarowania
garstka imbiru
wasabi
bambusowa matka zawinięta folia
ostry nóż bez ząbków

Przygotowanie: na bambusowa matkę rozkładamy nori szerszą stroną. Zwilżamy dłonie przygotowaną wodą. Bierzmy garść ryżu i rozkładamy na całym kawałku nori, nie ugniatając, zasłaniając całość nori dosyć równo. Odwracamy na druga stronę ryżem do matki. Smarujemy serkiem kładziemy słupki ogórka, pora i kawałki łososia. Zawijamy ciasno nori przy składnikach, potem ściskamy matka, żeby zrobić kwadratowa tubę. Następnie podgrzewamy lekko węgorza. Obieramy awokado i tniemy wąziutkie paski awokado. Kładziemy na połowę awokado na połowę węgorza i ściskamy matką. Łatwiej pokroić na 6 części, więc zwilżamy nóż i tniemy nie przyciskając maka. Układamy dowolnie w zależności od inwencji. Obok maka dajemy imbir i wasabi i gotowe .