
10 krewetek surowych (obranych) rozmiar 16/20
Czosnek ½ główki
Masło 50g
Oliwa z oliwek
Świeży tymianek, bazylia, natka pietruszki
Świeże chili czerwone, pomidor
Koniak lub winiak
Kamienne lub żaroodporne naczynie
Sól morska, pieprz biały
Krewetki obrać, zamarynować w soli morskiej, pieprzu, plasterkach czosnku, posiekanym chili, oliwie z oliwek. Rozgrzać patelnię. Krewetki szybko zrumienić z obu stron, dodać masło, posiekane zioła i podlać je koniakiem. Gotowe krewetki wraz z powstałym sosem umieszczamy w nagrzanym żaroodpornym naczyniu nagrzanym wcześniej w piekarniku. Gorące naczynie wyzwoli efekt dalszej obróbki cieplnej i efektywnego skwierczenia. Od razu podajemy do stołu, aby zaskoczyć gości sposobem podania. Serwujemy z pszennymi grzankami zrumienionym w piekarniku z masłem czosnkowym.
ul.Pegaza 2
80-299 Gdańsk
tel 58-554-61-43
kom 533-012-788
www.malinowyogrod.pl