Co jeść i pić w upały?

  • 2

Lody, sorbety, chłodniki, arbuz, zsiadłe mleko – to idealne przysmaki na letnie dni. W czasie upałów warto pamiętać o odpowiedniej diecie i pić dużo wody. Schładzanie organizmu to podstawa.

         
ocena: 5/5 głosów: 14
Co jeść i pić w upały?
fot. Fotolia
Stawiaj na owoce i warzywa

W letnie gorące i upalne dni, kiedy nadmiernie się pocimy tracimy sód z organizmu, z moczem wydalamy potas, magnez. Należy więc naszemu organizmowi te składniki mineralne dostarczyć w jedzeniu i piciu.

Stawiajmy przede wszystkim na warzywa i owoce o wysokiej zawartości wody np. arbuzy, melony, ogórki. Do swojej letniej diety dodajmy także cytrusy, które schładzają organizm. Jedzmy także kiwi, truskawki, porzeczki, borówki, jagody, winogrona, brzoskwinie, śliwki, maliny.

Posiłki jedzmy regularnie, najlepiej, co 2 lub 3 godziny. Sięgajmy po nie więcej niż pięć posiłków dziennie.  Pamiętajmy o śniadaniu, które jest podstawą. Zamiast kanapek możesz samemu przygotować koktajl na bazie owoców i warzyw z dodatkiem jogurtu, kefiru lub skusić się na owsiankę z sezonowymi owocami – malinami, borówkami. Ostatni posiłek powinien być zjedzony minimum cztery godziny przed snem.

Chłodniki dla ochłody

Idealnym rozwiązaniem na obiad okażą się chłodniki. Do letnich, chłodnych zup najlepsze będą się ogórki, rzodkiewki, szczypiorek, pomidory, botwinka lub buraczki.  Wszelkie potrawy na bazie jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dobrze wychładzają nasz organizm.

Latem warto także jeść zsiadłe mleko. Idealne będzie w połączeniu z ziemniakami lub fasolką szparagową i jajkiem sadzonym.

Jedzenie
Zdjęcie: Fotolia

Do picia wybieraj wodę!

Pijmy! Dziennie powinniśmy wypijać minimum 2-3 litry płynów. Latem sięgajmy po wodę niegazowaną lub gazowaną, soki owocowe i warzywne. Najlepsze są te świeżo wyciskane.

Słodkie napoje gazowane, słodzone kawy, napoje energetyczne nie zaspokoją naszego pragnienia. Takie napoje są wysokokaloryczne, z wysoką zawartością cukru i nie zaspokajają potrzeb naszego organizmu na wodę.

Alkohol w upalne dni również nie jest wskazany. Nie uzupełnimy nim w organizmie potrzebnych płynów, a obniżymy ciśnienie, które może przyprawić nas o omdlenie. Piwo, kolorowe drinki to źródła kalorii, które jeszcze bardziej odwodnią nasz organizm.

Sałatki na zdrowie!

Jedzmy sałatki. Z warzywami surowymi, gotowanymi w wodzie, na parze lub z sezonowymi, świeżymi owocami. Ciężkie majonezowe sosy do sałatek zamieńmy na oliwę z oliwek, sos vinegret lub sosy na bazie jogurtu naturalnego.

Pożegnaj hamburgery, frytki, kebab

Jedzmy małe porcje, nie przejadajmy się. Unikajmy ciężkostrawnych, smażonych potraw. Latem z diety wyeliminujmy wszelkiego rodzaju dania typu fast-food, kebaby, które są kalorycznymi bombami i będziemy je bardzo długo trawić. 

Grill tylko z warzywami i drobiem

Zamiast kiełbasy, kaszanki, karkówki na grilla wybierzmy ryby -  łososia, warzywa – paprykę, cukinie, bakłażana, kukurydzę i owoce – ananasy, banany.  Jeśli nie wyobrażamy sobie grilla bez mięsa wybierzmy drób, który nie jest ciężkostrawny.

Lody
Zdjęcie: Fotolia

Pij herbatę jak mieszkańcy ciepłych krajów

Latem choć może wydać się to dziwne warto także sięgnąć po gorącą herbatę. Już w dawnych czasach Beduini na upalnej, pełnej piasku Saharze sięgali po gorące napoje. Weźmy przykład z mieszkańców krajów arabskich i pijmy gorące napoje, które zatrzymują wodę w organizmie i gaszą pragnienie. Ciepłe napoje podawane w wysokiej temperaturze ochładzają nasz organizm.

Dodaj trochę soli do swojej szklanki z napojem

Kiedy się pocimy, wydalamy wodę i sól. Polecamy Wam dość niecodzienny sposób – do wody do picia, herbaty lub soku dodajcie trochę soli. Takie rozwiązanie poleca się osobom, które pracują fizycznie na powietrzu, w pełnym słońcu.  Sól w napojach uzupełnia elektrolity, które tracimy wraz z potem.

Lody? Tylko sorbety!

Letnim deserem, który cieszy się największym powodzeniem wśród małych i dużych są lody. Ilość smaków może przyprawić o zawroty głowy – truskawkowe, tiramisu, piwne, rozmarynowe, lukrecjowe. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Wybierając się na lody sięgajmy po sorbety, np.malinowe, arbuzowe, kiwi, cytrynowe, melonowe, które są mało słodkie, orzeźwiające i nie są bombą kaloryczną.

Latem warto także pokusić się o zrobienie lodów domowej roboty, które są bogate w składniki odżywcze oraz witaminy.

Poznajcie 7 zasad diety na wakacje, dzięki której schudniesz >>>

A jakie są Wasze ulubione dania, które z wielką przyjemnością jecie w letnie, upalne dni? My uwielbiamy zsiadłe mleko z ziemniakami.