Wszyscy lubimy wieczorne spotkania przy grillu, rodzinne pikniki lub dania z restauracji podczas wakacyjnych wyjazdów. To nie oznacza jednak, że z góry jesteśmy skazani na gromadzenie nadmiaru kilogramów. To właśnie dzięki tej różnorodności zdrowych produktów możemy cieszyć się spotkaniami ze znajomymi i pysznymi potrawami, bez nadmiaru tłuszczu, cukru, soli, a w konsekwencji uczucia ciężkości i gromadzenia tkanki tłuszczowej.
Podstawą utrzymania odpowiedniej masy ciała jest kontrolowanie bilansu energetycznego, który zależy od tego ile energii dostarczamy do naszego organizmu i ile wydatkujemy. Nikt nie musi obsesyjnie liczyć kalorii, ale warto pamiętać, że są produkty i potrawy, które smakują, a nie stanowią tak zwanej bomby energetycznej. Najprościej jest wykorzystywać warzywa i owoce, które o tej porze roku wychodzą na pierwszy plan.
Zdjęcie: Fotolia
Warzywa i owoce na czele
Stragany pękają w szwach od zielonych warzyw liściastych, ogórków, cebulek i aromatycznych ziół. Stoiska warzywne obfitują w chrupiące marchewki i inne warzywa korzeniowe. Pełno na nich także sycących i dostarczających dużo błonnika pokarmowego strączków czy orzeźwiających i twardych pomidorów.
Nie znam nikogo, kto nie zachwyca się pierwszymi owocami leśnymi czy słodkimi czereśniami. Truskawki jak zawsze cieszą się największym zainteresowaniem, a desery z nich przyrządzone są istnym rajem dla podniebienia. Czego chcieć więcej? To jest właśnie czas, by cieszyć się tym, co natura daje nam w prezencie. Korzystajmy z tego, delektujmy się smakiem i jednocześnie dbajmy o zdrowie.
Przykładowy jadłospis
Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis na zrównoważoną dietę w porze letniej, z wykorzystaniem potraw z gotujmy.pl. Jadłospis został ułożony przez dietetyka i autorkę bloga Marchewkowe pole do popisu - Ewę Jarosz:
To jest jedna z miliona możliwości skomponowania zdrowego menu z wykorzystaniem warzyw i owoców. Latem pamiętajmy również o odpowiednim nawodnieniu organizmu, a więc o dużej ilości wody mineralnej, szczególnie w czasie upałów. Mam nadzieję, że moja propozycja pomoże Wam w planowaniu smacznych i zdrowych posiłków dla siebie i bliskich.
Przedstawiony jadłospis nie uwzględnia wielkości porcji, które są uzależnione od takich czynników jak wiek, płeć, aktywność fizyczna, stan fizjologiczny oraz aktualna masa ciała.
Zrównoważona dieta na lato
Śniadanie:
Chleb żytni razowy
Sałatka z dressingiem jogurtowym
Kawa zbożowa z mlekiem 0,5-2%
II śniadanie:
Sałatka owocowa z kaszą
Woda mineralna niegazowana
Obiad:
Filet z kurczaka faszerowany serem i pomidorkami
Ziołowe młode ziemniaczki
Szklanka lemoniady owocowej
Podwieczorek:
Owsiane ciasteczka z dziką różą i malinami
Kefir naturalny
Herbata zielona
Kolacja:
Łosoś grillowany z surówką z truskawek i mango
Herbata ziołowa
Autorem publikacji i jadłospisu jest Dietetyk w Stolicy - Ewa Jarosz. Więcej, w tym wiele jej przepisów i porad, znajdziecie na blogu Marchewkowe pole do popisu, zapraszamy!
Nie chcesz przytyć? Zobacz, czego nie jeść na kolację? >>>