Choć gotowe zsiadłe mleko można już kupić w sklepach, to warto je zrobić samemu. Do przygotowania zsiadłego mleka używaj mleka niepasteryzowanego, najlepiej takiego prosto od krowy (kupisz je na prawie każdym bazarku). Ale i z mleka z plastikowym woreczku też zrobisz zsiadłe.
A oto kilka sprawdzonych sposobów na zrobienie zsiadłego mleka:
1. Niepasteryzowane mleko przelej do słoika i odstaw na dzień lub dwa w cieple miejsce. Po tym czasie powinno już się ściąć, a na wierzchu utworzyć się warstwa śmietany, którą możesz wykorzystać do zabielenia zupy.
2. Do mleka niepasteryzowanego dodaj łyżkę kwaśniego mleka i dobrze wymieszaj, to przyśpieszy proces kwaśnienia.
3. Możesz też dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, to też przyśpieszy zsiadanie się mleka.
4. Zsiadłe mleko możesz też zrobić ze zwykłego mleka w kartonie. Musisz jedynie dodać do niego pałeczki kwasu mlekowego, które kupisz w aptece.
Pamiętaj!
Jak mleko się już zsiądzie musisz je schować do lodówki i spożytkować w przeciągu 2-3 dni.
A oto kilka sprawdzonych sposobów na zrobienie zsiadłego mleka:
1. Niepasteryzowane mleko przelej do słoika i odstaw na dzień lub dwa w cieple miejsce. Po tym czasie powinno już się ściąć, a na wierzchu utworzyć się warstwa śmietany, którą możesz wykorzystać do zabielenia zupy.
2. Do mleka niepasteryzowanego dodaj łyżkę kwaśniego mleka i dobrze wymieszaj, to przyśpieszy proces kwaśnienia.
3. Możesz też dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, to też przyśpieszy zsiadanie się mleka.
4. Zsiadłe mleko możesz też zrobić ze zwykłego mleka w kartonie. Musisz jedynie dodać do niego pałeczki kwasu mlekowego, które kupisz w aptece.
Pamiętaj!
Jak mleko się już zsiądzie musisz je schować do lodówki i spożytkować w przeciągu 2-3 dni.
Kiedy już wypijesz zsiadłe mleko pamiętaj, żeby naczynia, w którym ono się znajdowało, ponieważ, kiedy dolejesz świeżego mleka i postawisz w ciepłym pomieszczeniu, zsiądzie się od razu na drugi dzień.
Mleko, kiedy się zsiądzie, rozwarstwia się na dwa elementy. Pierwszy to gęsty tak zwany skrzep kwasowy, natomiast drugi to płynna serwatka. Serwatkę można spokojnie odlać od mleka i wypić, jest ona bardzo zdrowa. To gęste mleko zsiadłe charakteryzuje się konsystencją gęstą, która jest zbliżona na przykład do kisielu mlecznego bądź rzadkiej galaretki, którą można właściwie kroić.
Zamiast odlewać serwatkę, można ją wymieszać z zsiadłym mlekiem i posolić do smaku. Bardzo częstym zjawiskiem jest wtrącanie się na górze zsiadłego mleka śmietany. Jeżeli nie chcesz jej jeść, wystarczy wziąć łyżkę i zdjąć ją z góry. Niektórzy jednak mieszają śmietanę z zsiadłym mlekiem i tak piją.
W sklepach można kupić mleko, które przeważnie jest pasteryzowane. Dostępne jest ono w foliowych torebkach bądź szklanych butelkach. W takim mleku cząstki tłuszczu są rozbite tylko częściowo, co powoduje, że gdy działa na nie wysoka temperatura, część bakterii zostaje zabita. Trwałość tego mleka wynosi zazwyczaj około 7 - 10 dni.
Jeżeli odciśniemy serwatkę otrzymamy tradycyjny twaróg. Możemy także dodać drożdże, mąkę i jajko. Wtedy zsiadłe mleko stanie się idealną bazą do racuchów.
Najlepiej zsiadłe mleko przygotowuje się z mleka , które pochodzi bezpośrednio od krowy. Dlatego zdecydowanie najlepsze jest to zsiadłe mleko, które jest przygotowywane przez ludzi mieszkających na wsi, którzy do takiego zdrowego mleka mają bezpośredni dostęp.
Zsiadłe mleko można kupić także w opakowaniach podobnych do kefirów. W sklepach można dostać gotowe zsiadłe mleko. Nie jest ono jednak tak dobre, jak to przygotowane przez siebie samodzielnie w domu. Kupiony "gotowiec" nie jest tak smaczny,jak mleko zsiadłe, które Ty sobie przyrządzisz. Poza tym zawiera konserwanty.
Zsiadłe mleko, które powstaje z mleka krowiego jest lepsze niż świeży sok. Dlaczego? Ogólnie organizm ludzki nie toleruje mleka ze względu na zawartą w nim laktozę. U wielu osób, które cierpią na nietolerancję tego produktu objawia się to w ten sposób, że mają biegunki, wzdęcia bądź jakieś zmiany skórne. Melko zsiadłe z kolei laktoza zostaje rozłożona przez bakterie. Dlatego nasz organizm lepiej toleruje zsiadłe mleko. Skoro laktoza nie przeszkadza, zsiadłe mleko staje się bardzo zdrowym napojem.
Mleko zsiadłe to doskonały dodatek do drugiego dania. Zwłaszcza latem. Nic nie smakuje tak smacznie jak zsiadłe mleko z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Nie trzeba wtedy przygotowywać żadnej surówki, ponieważ mleko zsiadłe samo w sobie jest tak dobre, że w zupełności wystarczy.
Jeżeli nie masz zsiadłego mleka dobrym "zamiennikiem" jest maślanka. Smakuje bardzo podobnie. Dobroczynne kultury bakterii można znaleźć także w jogurcie.
Do zsiadłego mleka można wkroić zielonego ogórka pokrojonego w plasterki bądź wrzucić liście sałaty masłowej. Smakuje wtedy naprawdę wyśmienicie.
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Mieszkam za granica i ciezko tu znalesc ser bialy;( a zachcialo mi sie pierogów ruskich- taka mala zachcianka w ciazy;) wlasnie kwasze mleko juz 6 dni, zeby zrobic ser i dalej sie nie zsiadlo, mimo tego , ze jest otewarte i jest goraco.
Okazalo sie, ze kupilam mleko pasteryzowane;( szkoda.
Bede probowac dalej;)))))
Gość
Hehe:) Ciekawe, gdzie dostaniesz NIEpasteryzowane mleko :) Choć we Wrocławiu jest od groma sklepów to niepasteryzowanego mleka za cholerę nie dostaniesz
Gość
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zsiad%C5%82e_mleko
Gość
Mi się udało dzisiaj na rynku kupić mleko prosto od krowy 3,- PLN za 1,5 litra. Cena niezła a w smaku bardzo dobre. Po schłodzeniu nalałem do szklanek i wystawiłem w ciepłe miejsce... Mam nadzieję że wyjdzie jak należy...
mtm03
To mleko jest naturalnie niepasteryzowane.
Co do wypowiedzi Pani która chciała zrobić ser- spozywanie niepasteryzowanego mleka i jego wyrobów może być zagrożeniem dla ciąży.... lepiej więc zdecydować się na produkty poddane obróbce termicznej.
Gość
Gość
Gość
- postawić je w ciepłym miejscu i dodać do niego odrobinę cukru,
- dodać do mleka świeżego odrobinę skwaszonego,
- dodać do mleka kilka łyżek kwaśniej śmietany.
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość